14 September 2012

Dilema: Frunzele de telina

Am luat niste telina sa pun la congelator cu morcov si patrunjel, sa avem la iarna pentru ciorba. Dar am ramas cu un brat de tulpini si frunze de telina. Ce sa fac cu ele? In ce papa bun se pun de obicei? Cum se pastreaza? Uscate, congelate, altfel?

Multam,

Ligia

8 comments:

  1. Ligia, poti sa prepari aceasta pasta doar ca din frunze de telina! Eu am preparat-o si cu telina si cu leustean si toata iarna am folosit-o prin ciorbe, tocanite,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. chiar, e ca un fel de pesto. o sa incerc, multam!

      Delete
  2. Eu o toc si o pun cu sare in frigider. Am grija ca in mancare (supa de obicei) sa nu mai pun, sau sa pun mult mai putina sare. E cel mai comod cred - si am mereu unul, doua borcanase.Mie mi se pare ca supa in general nu are gustul care trebuie daca nu contine si ceva frunzulite de telina :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna idee, multam, o sa pus si asa si cum zicea Adriana. Merge cu sare fina sau trebuie sare mare?

      Delete
  3. Mama pune ţelină cu sare şi oţet la borcan. Se păstrează în cămară. Ea foloseşte sare mare, dar cred că merge şi cu sare fină. Eu de ex. în zacusca pregătită anul trecut am pus sare de mare fină şi nu s-a stricat.

    Eu îmi pun la congelator în cuburi de gheaţă. Ţelină tăiată mărunt şi puţină apă, apoi le depozitez în caserole. Folosesc un cub două pentru mâncare. Ciorbe, mâncăruri de legume, sosuri de roşii...

    Tulpinile merg bine în salate: de ex. nişte brânză sărată dar nu foarte tare (gen telemea proaspătă, feta), roşii, tulpini de ţelină tăiate mărunt...

    Sau am făcut cândva nişte bruschete cu roşii, apio (tulpini) şi măsline.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acum am pus cuburile de gheata. Tulpinile de data asta au fost foarte foarte atoase, asa ca nu am reusit sa le pun in salata. Dar tin minte pentru data viitoare, multam de idei :)

      Delete
  4. Eu spal tulpinile dupa ce le ,, jumulesc de frunze " si le tai cam de 1 cm . Le folosesc in blender cu sfecla rosie ,morcov si mar ....blenduite bine cu 1 l de apa fiarta si racita ,o bautura ideala pt.cura de ficat . le depozitez in congelator scurse bine de apa. .

    ReplyDelete