12 September 2012

Source overload

Nu va simtiti uneori depasiti de cantitatea de informatii din jur? Mai ales de pe net. Stiu ca nu zic noutati aici si ca studii pe tema asta s-au scris cat China, dar nu mai pot. Ma inec intr-o mare de bookmarkuri si linkuri si surse de tot felul de chestii si trebuie musai sa iau masuri inainte sa ajung o leguma, cu un pui de leguma si leguma-sot. Zic asta pentru ca imi ia mai mult timp sa sap/citesc/sar din link in link cautand idei de jocuri/jucarii/retete/tips and tricks "pe langa casa" decat imi ia sa ma joc cu Maria/sa gatesc/sa pun in aplicare "tips and tricks pe langa casa". Ceea ce e o mare prostie.

Sunt prea multe surse, prea multe idei/sugestii, prea multe linkuri, prea mult Pinterest, prea mult tot. Am decis ca nu se mai poate (asta e clar :P), dar nu am decis inca ce se poate face pe tema asta, in mod organizat. Asa ca am pornit cum mi-a venit la tastatura.

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa iau la periat folderul de bookmarks cu idei de activitati pentru copii:

- Am sters tot ce se dubla, tot ce nu era relevant.
- Am facut un album in calculator cu toate imaginile care erau self-explanatory pentru activitatea respectiva (de ex sita cu pipecleaners trecute prin gaurele - daca vad imaginea o sa stiu ce e de facut :P).
- Activitatile cu instructiuni mai complexe le-am trecut in caietul de joaca (tot aici am pus si retetele de diverse plastiline si alte materii prime peste care am dat de-a lungul timpului).
- Am trecut in Google Reader 4 bloguri straineze de referinta - restul resurselor le-am sters. Pfiu, ce bine a fost!

Si imi propun ca de acum incolo sa consult doar enciclopedia mea preferata in materie de joaca si alte cele, Little Lucky, plus blogurile pe care le am in Reader (desi nici ele nu sunt putine, dar nu am putut renunta la nimic :D). Dupa ce terminam de facut toate activitatile de acolo, ne mai gandim :) Dar cred ca suntem in siguranta pentru urmatorii cativa ani.
Inainte: 189 linkuri

Dupa: 15 linkuri
Tanti organizator de la emisiunea Consumed, de care v-am mai povestit, avea o deviza: trebuie sa inviti lucrurile la tine in casa, nu sa le lasi sa se strecoare si sa se adune. In aceeasi ordine de idei, o sa ma gandesc foarrrrrte bine inainte de a mai da bookmark this page :)

Voi v-ati confruntat vreodata cu excesul de surse/informatii? Ce ati facut sa iesiti la liman?

10 comments:

  1. Acelasi sentiment il am si eu cateodata. Am foarte multe linkuri stocate, fara numar :))) Pe unele mai intru, de altele am uitat, normal daca sunt atat de multe. Intr-o vreme imi scriam pe caiet ideile ce imi placeau si incercam sa le fac pe acelea, dar am abandonat ideea, pentru ca nu-mi aminteam exact pasii, sau imi trebuia sursa si nu o mai gaseam.
    As face si eu o curatenie generala in laptop, dar ma plang ca nu am timp. Si da, ai dreptate, aceasta dezordine ma apasa tare!! Imi consuma energia. Gandul ca am poze cu copilasii - miii de poze - nesortate, ce TREBUIE sa le sortez, ma sufoca!!! Trebuie sa fac ceva in privinta asta. Sincer, as plati pe cineva sa-si bata capul cu ele, eu nu ma pot hotara care sa le sterg si care sa le pastrez. Si acesta e doar un exemplu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne deschidem firma de curatenie pe calculator ;) ca e mare nevoie de asa ceva. Prietena mea e cea mai buna la asta, arhiveaza cu o rabdare si cu o meticulozitate de zile mari. Dar din pacate are doua harduri externe ale ei de organizat momentan, deci mai trebuie sa astept :)

      Delete
  2. Eu sunt intr-o perioada acuta de overload: noaptea visez resurse si metode educationale, la masa imi fuge mintea la nu-stiu-ce-activitate pe care am vazut-o pe net, la serviciu pierd o gramada de timp si de atentie, cand imi vorbeste sotul imi pierde foarte repede atentia (nu din vina lui). Si partea cea mai proasta este ca nu apuc sa pun in practica nici macar jumatate din activitatile si jocurile la care imi fuge mintea.

    Pe scurt: un dezastru
    TRebuie sa umblu la robinetul de intrare al informatiilor pentru ca nu reusesc sa tin pasul cu ele si nu mai inteleg nimic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tin pumnii cu limitarea surselor de informatii! te astept sa ne spui cum a mers, eventual sa ne motivam reciproc sa punem mana si sa ne apucam de facut lucruri, nu doar de citit :)

      Delete
  3. si eu am prea multe chestii in reader, ca doar e asa de simplu sa dau add. si la fel ca si tine pun in practica mult prea putin. am ajuns sa petrec mai mult timp cautand/citind etc, decat chiar facand.
    ce am facut pana acum:
    1. nu mai dau bookmark pt ca nu ma mai intorceam la ele aproape niciodata. daca vreau ceva caut pe google si gasesc o gramada de site-uri.
    2. salvez ca si tine doar poza, si in titlul pozei pun linkul catre site. daca vreau sa fac si nu mai stiu cum, intru pe link
    3. si eu vreau sa ma unsubscribe la multe chestii din reader, dar inca nu sunt pregatita. am mai dat pe ici pe colo la cate unul.
    4. incerc sa nu mai savlez chestii doar ca mi se pare interesant. incerc sa ma gandesc mai bine daca chiar pot/vreau sa fac lucrul respectiv
    si cam atat deocamdata, dar sper sa ma organizez din ce in ce mai bine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna lista, punctul 4 mi se pare esential :) mai ramane sa facem ceva si cu Reader-ul, ca nici eu nu m-am indurat pana acum

      Delete
  4. :))) ce mai pot sa zic??? ai sters tot in afara de Little Lucky!:))))
    cred ca e cel mai frumos compliment pe care mi l-a facut cineva in ultima vreme.:D

    multumesc!:)
    si da, nu mai pune bookmark, vino pe blogul meu. am tot ce-ti trebuie.:D

    P.S. hai cu ochisorii! lasa cititul.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai asa fac :) si cu ochisorii, si cu blogul :))

      Delete
  5. O solutie pe care am gasit-o intamplator: pc-ul necesita o reimprospatare, asa ca l-am pus pe sot sa reinstaleze windows-ul. Ii spun sa imi salveze favoritele, el s-a gandit la favoritele din explorer, nu la bookmarks-urile din crome. Asa ca am scapat de acelea, acum am altele, dar parca nu asa multe ca tine :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am patit si eu asa la un moment dat, dar cu tot ce aveam pe calculator. Nu am mai ramas cu nimic, in afara de cateva poze salvate pe CD. Dupa ce a trecut socul initial, m-am simtit mult mai libera :)

      Delete