10 September 2012

Bunuri care ne consuma

De cand avem cutiuta neagra de la Digi, dupa ce am depasit stadiul Paprika TV am dat peste TLC si emisiunile lor, care viariaza de la "ioooooi ce interesant" la "moartea neuronului". Din prima categorie face parte "Consumed" sau "Bunuri care ne consuma", cum ar zice Eminescu pe limba lui. Din pacate nu pot sa va trimit la descrierea emisiunii de la ei de pe site, pentru ca nu au una, dar puteti sa o vedeti lunea de la 22.00 pe Discovery TLC.

Ideea e ca o tanti organizator de meserie se duce la cate o familie americaneasca (care locuieste intr-o casa dintr-aia ca in filme, cu subsol, garaj, veranda si toate alea) si ajuta familia respectiva sa isi depaseasca problemele de organizare, respectiv camere burdusite cu tot felul de chestii, de la haine la materiale de constructii. Serios, ar trebui sa vina la noi unde stau 5 insi in doua camere de bloc sa faca emisiune, dar no.

Spilul emisiunii e ca oamenii respectivi isi impacheteaza toate lucrurile in niste cutii mari si le trimit intr-un depozit timp de o luna. Ei raman doar cu strictul necesar (cam o cutie de haine, o cutie de obiecte personale si obiectele de baza de prin casa) timp de o luna. Dupa perioada asta, se duc in depozit si iau la mana fiecare lucru pentru a decide daca il pastreaza, il doneaza sau il arunca. Timp in care mesterul emisiunii le regandeste spatiile cheie din casa si le reface asa incat sa devina mai eficiente din punct de vedere functional, dar asta e alta poveste.

Sigur, la noi nu vine nimeni sa ne ia toate lucrurile din casa, sa ne dam seama ca se poate si fara ele, dar putem aplica acelasi principiu la o scara mai mica. De exemplu, scoatem tot dintr-un dulap sau o debara, le impartim in cele 3 categorii de mai sus si le punem inapoi doar pe cele care sunt cu adevarat utile sau foarte FOARTE foarte importante pentru noi. Cu ocazia asta putem sa si organizam lucrurile care ne-au ramas in asa fel incat sa le putem folosi mai usor (fara sa fie nevoie sa daramam toata casa pentru a ajunge la ele).

In timpul recentelor noastre semi-renovari am facut excercitiul asta si am scapat de foarte multe lucruri (slava Domnului!), plus de mare parte din lucrurile socrilor care au locuit cu noi pana nu demult. Dupa ce am facut asta, m-am simtit atat de bine si atat de libera, de parca slabisem vreo 20 de kile :)))) Chiar daca nu ma stresam in fiecare zi din cauza lucrurilor care zaceau peste tot, abia dupa ce am scapat de ele mi-am dat seama ca imi stateau pe cap mult mai tare decat credeam.

Ce ziceti? Incercati si voi? Daca ati facut asta deja, povestiti-ne si noua :)

6 comments:

  1. hi hi, mai facem si noi de-astea, cand e soacra plecata :D

    ReplyDelete
  2. Ligia, eu in ultima perioada am scapat de foarte multe lucruri (cel putin din dulapul meu). Sa stii ca ma simt mult mai bine. Am ramas cu lucrurile pe care chiar le port. Nu mai am dulapul incarcat cu sute de haine de toate marimile posibile.... Rand pe rand imi aleg cate un coltisor din casa caruia ii aplic cate o operatiunea de debarasare... Dar, trebuie sa fii pregatit si sentimantal pentru a te debarasa de anumite lucruri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur tare mult ca ai reusit :)

      Asta cu toate marimile e degetul pe rana. Ca am haine intre 60 si 80si de kile care sunt folosite pe rand, in functie de starea de agregare in care ma aflu. Si pana acum nu m-am indurat sa renunt la alea prea mici sau prea mari. Vorba ta, tine foarte mult si de pregatirea psihica... Trebuie sa ma ocup de ele cat de curand, eventual acum cand voi face rotatia iarna-vara.

      Delete
  3. Nici eu nu renunt la haine- mai planuiesc o sarcina si precis ma voi umfla (sper si dezumfla la loc). Desi periodic dau din dulap, inca e burdusit. Voi cui mai dati?

    ReplyDelete
  4. Daaa, si hainele de sarcina-dupa sarcina ocupa un loc de cinste in dulap :)

    UIte niste idei pentru donarea hainelor (si nu numai):

    Familiile din Glodeanu au nevoie de hainute, poti vorbi cu Parintele de acolo pentru a afla cum poti sa le trimiti. http://copiiidinglodeanu.blogspot.ro/

    Pentru Bucuresti doar, din pacate, este grupul Freecycle, unde se dau si se iau tot felul de lucruri
    http://groups.yahoo.com/group/freecycle_bucuresti/

    Ar mai fi si licrurigratis.ro, dar nu stiu foarte multe despre el, l-am descoperit recent.

    ReplyDelete