25 October 2012

Dileme - raceala

Ce le faceti copiilor cand sunt raciti un-pic-spre-mediu? Stiti stadiul ala in care ei sunt veseli si par ok, dar li se innoada mucisorii in barba? Si fac uneori ceva febra (max. 39)? Punctul in care se poate face trecerea spre o raceala zdravana.

Ce le faceti atunci? Cand nu e nici de doctor, nici de pastile, dar nici de stat cu mainile in san. Suntem in cautare de sugestii, pentru ca suntem toti trei raciti si Maria nu doarme de vreo doua nopti din motive de muciloti, desi ii aspiram des (acum chiar ea vine si ne arata ca are nevoie de aspirator). Si face si febra uneori (de obicei noaptea).

Notez aici niste idei dintr-un comentariu anterior:
Iarna cand copiii raceau le faceam frectie cu o crema simpla si apoi dadeam pe corp cu otet aromatic din petale de trandafiri, le puneam ciorapi cu acelasi otet si putin in varful capului. Apoi ii imbracam bine si le spuneam o poveste.

Daca insa temperatura era prea mare foloseam metoda cu cearceaful umed. Udam un cearceaf in apa, il stropeam cu otet. Ii ridicam mainile copilului in sus si-i puneam cearceaful de la piept in jos. Si repede in paturile gata pregatite. Sunt ceva tipete, insa este periculos daca copilului i se ridica temperatura prea mare. Asta am facut-o dupa 2, 3 ani ani. Mai devreme de varsta asta se pot aplica comprese reci pe corp, in asa fel incat sa nu-l speriem pe micut, insa nici sa nu-l lasam cu febra. Febra la copii este periculoasa.

PS: Otetul din petale de trandafiri se face foarte usor. Intr-o sticla strangem petale de trandafir rosu, peste care turnam otet. Il lasam in dulap pana la intrebuintare.

Cand frectionam copilul cu otetul, punem intr-un pahar un deget de otet, si peste el adaugam putina apa calda. Nu uitati sa faceti intai frectie cu crema. Numai dupa crema dati pe pielea copiilor otetul aromatic.


Voi ce folositi in racelile astea de inceput? Naturiste? Nurofen? Dar cu mucilotii ce ne facem?

Multam!

4 comments:

  1. Oscillococcinum, parca asa se scrie, ser fiziologic in nas, mult si des (lui P ii pun 2-3 ml in fiecare nara, de macar 4-5 ori pe zi, una sufla acum nasul bine singura)... Ceai cald n-au acceptat nici unul, nici altul, desi cred ca le-ar fi facut bine.

    Of, sanatate muuulta Mariei!

    ReplyDelete
  2. Multumim, Andru! Cu homeopatele nu ne-am imprietenit, dar suntem bine cu ceaiul. Am uitat de ser :) L-am folosit cu mult spor anul trecut, anul asta mi-a scapat :P

    ReplyDelete
  3. Spray cu apa de mare (mi se pare f usor de folosit) - tot la 1-2 ore si tras mucii cu pompita. Cu aspiratorul doar cand sunt muuuuuuuuulti de le pierdem numarul - dar de cand folosim apa de mare tot la o ora nu a mai fost nevoie de aspirat.

    Apoi apa/suc/apa cu lamaie/ceai cu lamaie/supa/ciorba/compot/lapte de la san orice doar sa fie lichid si mult.
    Si vitamina C.

    Daca mucii sunt nabadaiosi si nu vor sa treaca/sa se imputineze ii pun cam de 3 ori pe zi cate o picatura de floxal sau tobrex in fiece nara.

    Daca face febra (de la 38 incolo) - panadol cand are febra si seara la culcare nu mai mult de 3 ori pe zi.

    Daca nu ramane in parametrii (temperatura sub 38 si fara varsaturi si fara tuse nesfarsita ) ne impachetam (oriunde am fi) si ne caram la pediatru.

    Toate cele de mai sus sunt valabile la orice varsta.

    Multa sanatate la toti 3!

    ReplyDelete