Cand am citit, in urma cu ceva vreme, articolul lui Cookie despre ce mai
mananca Iepu’ a ei, mi-am dat seama ca, de fericire ca Maria mananca de
cele mai multe ori ceva :)
, nu am stat sa analizez foarte atent daca bifam tot ce trebuie sa manance un
copil la varsta ei. Recunosc, am fost destul de relaxata pe tema asta si pentru
ca inca mananca destul de mult titi si zice-se ca deocamdata isi ia de acolo
baza de vitamine, minerale si alte chestii de genul asta.
Oricum, articolul cu pricina m-a pus pe ganduri si pe sapat
prin internet + cartile de parinti, sa imi dau si eu seama ce ar trebui sa aiba
un copil pe farfurie / in meniul saptamanal (intr-o perioada Maria avea, pe usa
frigiderului, un meniu saptamanal al ei, paralel cu al nostru, dar de cand
mananca din farfurie de la noi, ca aceeasi mancare pusa la ea in farfurie e
cah, am renuntat).
Mi-a fost destul de greu sa gasesc toate informatiile astea
intr-un singur loc, organizate for dummies (sau pentru parinti nedormiti). Asa
ca mi-am scos o foaie A4 si mi-am facut o schita colorata, ca in facultate,
folosind urmatoarele surse:
- Cea mai faina carte
de retete pentru bebelusi si copii, despre care v-am povestit (si care nu e
americaneasca, ci britanica – my bad!) – aici am gasit doua capitole, la
inceput, exact despre ce ma durea pe mine: combinarea alimentelor si
substantele nutritive
- Tabelul
substantelor nutritive de pe Diversificare.ro – unde gasiti o lista foarte
utila cu alimentele care contin substantele respective
- Nutrition
Guide for Toddlers – un articol care m-a lamurit cu calcularea orientativa
a portiilor
- The
eatwell plate (pentru ca sunt o persoana preponderent vizuala) – tot aici
puteti sa gasiti joculete pe tema grupelor alimentare si a echilibrului in alimentatie
Sursa foto |
Ce am retinut despre cele 5 grupe alimentare (cantitatile sunt orientative, pentru un copil de 2 ani):
Paine, cereale,
cartofi:
- Ofera baza de carbohidrati complecsi, care dau
copilului energie
- Aproximativ 85g/zi, din care jumatate din surse
nerafinate (ca idee, asta inseamna cam 1 felie de paine + 1 ceasca cereale + ½ ceasca
orez/paste fierte)
Fructe si legume:
-
Principala sursa de antioxidanti, flavonoide,
vitamine si minerale
-
5 portii mici, dintre care maxim una poate fi
sub forma de suc fara pulpa (fibrele din fructe si legume sunt extrem de
importate pentru digestie)
-
Fructele si legumele trebuie sa fie cat mai
divers colorate, pentru ca fiecare tip de culoare contine anumite feluri de
antioxidanti
Lapte si produse
lactate:
-
Aici intra doar laptele, branza si iaurtul
(smantana, untul si cascavalul intra in categoria “alimente grase”)
-
Asigura necesarul de calciu si alte vitamine si
minerale
-
Trei portii pe zi – e important ca, pentru
copiii care nu au probleme de greutate, sa folosim lapte integral – cel
degresat se va introduce mai tarziu (dupa 5 ani)
-
Pentru vegetarieni, printre cele mai importante surse de
calciu se numara semintele de susan, spanacul, migdalele
Carnea, pestele,
ouale, nucile si leguminoasele
-
Asigura necesarul de proteine, fier, zinc
-
Daca ne referim la carne, peste si oua, sunt
necesare doua portii (30 g carne, un ou)
-
Daca ne referim la variantele vegetale (mazare,
fasole, linte), sunt necesare 3 portii pe zi (o portie inseamna ¼ cana fasole
fiarta, de ex.)
Alimentele dulci sau
bogate in grasimi
-
Sunt necesare (mai ales cele bogate in grasimi)
pentru a atinge necesarul zilnic de calorii. Insa trebuie oferite in portii
mici, deoarece furnizeaza calorii “goale” (fara alte vitamine si minerale)
-
Am cazut in capcana alimentelor degresate cand
era Maria mica, pentru ca tocmai studiasem problema colesterolului pentru mama
mea si eram pornita impotriva alimentelor cu grasime, mai ales lactate. Dar nu se poate pune problema asta la o varsta asa de mica, dimpotriva, cei mici au nevoie de grasimile din alimente pentru diverse procese din organism
-
Tot aici intra si omega 3 – omega 6 (care se
gasesc in pestele gras, in semintele de in si in nuci, printre altele)
Ce mi-a dat foarte mari batai de cap (si inca imi da) este
modul in care trebuie combinate alimentele pentru a favoriza absorbtia
vitaminelor si mineralelor. Din ce am citi pana acum, am retinut ca:
-
Sursele vegetale de proteine (mazare, fasole,
linte, soia) trebuie combinate cu carbohidrati (paine, cereale, cartofi) pentru
a obtine o combinatie ideala de aminoacizi
-
Vitamina D favorizeaza absorbtia calciului. Teoretic,
doua portii de lapte pe zi, de exemplu, asigura necesarul de calciu, dar nu
acopera nici jumatate din necesarul de vitamina D. Iar atunci cand exista o
deficient de vitamina D in organism, numai 15% din calciul din alimente ajunge
in oase. Ce e tricky e ca vitamina D se gaseste destul de greu in alimente
(lumina soarelui e principala sursa de vitamina D) – se gaseste in peste, dar
nu stiu cum ar merge pestele cu lapte :)
Oricum, in privinta asta nu trebuie sa ne facem griji, pentru ca Danonino
Branzica Natur este imbogatita cu Vitamina D, deci impuscam doi iepuri dintr-o
lovitura (Ca+VitD). Plus ca merge combinata si cu fructe, sa mai bifam si una
din cele 5 portii zilnice de fructe si legume
-
Fierul e o alta problema cand vine vorba de
combinatiile alimentare – alimentele bogate in fier nu trebuie nicicum
combinate cu lactatele (tin minte asta din sarcina, cand luam supliment de
fier). Ele trebuie combinate cu alimente bogate in vitamina C (kiwi, citrice,
tomate,etc), care favorizeaza absorbtia fierului (mai ales fierul anorganic,
care se gaseste in leguminoase, cereale, nuci, seminte si unele legume)
-
Carbohidratii se combina bine cu fructele si
legumele (pentru a asigura combinatia optima de fibre solubile si insolubile)
-
Carbohidratii nu sunt, in schimb, prieteni prea
buni cu proteinele (asta stiam de la ceva regim, nu stiu daca se aplica si la
copii)
Cam asta am retinut din sursele de care va spuneam mai mult.
Ce combinatii de alimente ati mai adauga in lista?
multumim pentru sintetizarea informatiilor
ReplyDeleteun singur lucru vreau sa adauga pentru ca am vazut ca vorbesti despre "alimente degresate" - din ce am mai citit eu de-a lungul anilor am retinut ca astia mici au nevoie de grasimi pentru "mielinizarea tesutului nervos". Acuma nu zic sa-i dai sunca sau cine stie ce mancare innecata in ulei. Dar macar iaurtul si branzica ar trebui sa fie cu continut normal de grasime.
Dap, aici ma pacalisem dar am aflat din timp ca trebuie sa ii dau lactate integrale. Cred ca m-am exprimat gresit in articol, intru acum sa corectez. multam!
Delete