09 October 2012

Cu copiii in bucatarie

Vi se intampla uneori sa aveti nevoie de 10 minute libere, sa puneti o cratita pe foc sau sa spalati un vas? Nu stiu copiii vostri cum sunt, dar Maria e absolut fascinata de tot ce se intampla in bucatarie si vrea sa fie acolo, in randul 1, cu mana in blide si cu degetele in cutit. Cand era mai mica, o tineam in wrap sau in manduca si imi faceam treaba cu ea la purtator, dar acum e prea mobila si reuseste sa isi bage degetele (de la maini sau de la picioare) unde fierbe oala. Ceea ce nu e chiar bine, asa ca trebuie sa ii dau tot timpul ceva de facut pe langa mine, in bucatarie. E inca prea mica sa o las sa se implice propriu-zis in gatit si nici nu e interesata inca de activitati de sortat, numarat, transferat (sau alte activitati de care sa se ocupe singura, in camera).

Asa ca:
- o rog sa imi dea la mana cartofii din ladita, sa ii curat
- i-am lasat la dispozitie sertarul cu ustensile de lemn, pe care le intinde prin toata casa (dap, am dormit cu spatula in pat acu ceva vreme) - acolo sunt ustensile pe care mai mult le-am spalat decat le-am folosit :))
- "arma secreta" e sita pentru gatit la abur de la Ikea - pana si eu ma joc cu ea, asa-i de frumoasa

- ii dau o laveta sa stearga mobila sau gresia - a facut asta din proprie initiativa, cu ursul fara de care nu se poate, care a devenit intre timp carpa de praf, mop si matura de sters prin curtea bisericii
- scoate din debara borcanele de ceaiuri si mi le aduce sa le mirosim

- baga diverse obiecte mici in gaura bancutei de bucatarie (avem un fel de stepper de plastic, cu doua trepte, care are un fel de gaura pe mijloc de care il apuci, sa il misti de colo-colo)
- ii rastorn in tavita de la scaun o cutie de chibrituri - asta o tine ocupata vreo 20 de minute, pentru ca incearca sa le puna inapoi fara sa deschida cutia
- avem si un mini-sensory bin special pentru bucatarie (unde boabele de grau se aduna mai usor :)) )
- ma gandeam sa incerc si cutia cu malai despre care vorbea Raluca, cred ca i-ar placea Mariei.

Si cam atat...

Voi cum mai tineti picii ocupati cand sunteti in bucatarie?

7 comments:

  1. oh, ce vremuri!
    bineninteles ca si noi am fost in faza asta. fi-miu e interesat de absolut tot ce fac eu. acum e simplu ca il pun la treaba serios :)
    ce mai faceam noi in plus cand eram mai pici:
    -pe langa cele de lemn il lasam si cu cele de plastic. aveam special pt el lasate pe un raft castroane si caserole din plastic. le punea unele in altele, le muta de colo colo.
    - cel mai mult ii placea insa sa se jaoce cu apa. puneam dopul la chiuveta, strangeam ceva apa si ii dadeam chestii din palstic si se balacea acolo. el statea pe un scaun si facea asta pt mult timp. dadea drumul la apa, o oprea si tot asa.
    - si multa bocaneala: linguri de lemn, cutii de plastic. o combinatie asurzitoare dar pt fi-miu era distractie mare
    - si la fel ca tine ii dadeam sa transfere boabe (fasole, seminte) cu lingura dintr-un castron in altul. dar ii schimbam recipientele si boabele sa sa nu se plicti.
    -il lasam sa faca tampenii. imi desfacea cate o varza, imi imprastia cartofii sau nucile. chestii din astea. aveam de strans mult dupa, dar fata fericita a piticului: pretioasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azi am mutat caserolele de plastic in sertarul cel mai de jos, in care chiar nu stiam ce sa pun. A fost un hit total, multam. Am notat si celelate variante :)

      Delete
  2. :)) Oare toti copiii au pasiunea asta extraordinara pentru sters? Foarte Montessori, nu crezi? Pe Una a tinut-o mult dupa 2 ani, nu mai stiu cand exact s-a ostoit nevopia ei de a smotrui. Cand era ea mititica, aveam si o galetusa cu legume - morcov, ceapa, cartofi, orice - pe care le spalasem si pe care, la fel, le plimba de colo, colo prin toata bucataria. Evident, le tot numeam de fiecare data cand mi le aducea.

    A, si magneti pe frigider. Aceia au fost un maaare hit!

    ReplyDelete
  3. Mi-am mai amintit: un ou fiert bine. Trantit peste tot, rostogolit, decojit, iar trantit, ciugulit. Si acum ma mir cat isi putea face de lucru cu oul acela!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cat de tare asta cu oul :)) Maria nu prea e cu ouale, poate cu ocazia asta se mai imprietenesc putin :p

      Faza cu smotruiala ar fi fain sa tina pana prin adolescenta :))

      Delete
  4. - magnetii de pe frigider: Alex (8ani) ii tot aranjeaza cum vrea el sa fie, Ana (1 an jumate') vine si bombanind le re-aranjeaza
    - sertarul cu cutii de plastic si capace de borcane
    - sertarul cu forme/tavi pentru muffini (astea-s de silicon)
    - ladita cu nuci (astea au bonus pentru ca se si rostogolesc pe gresia bucatariei)
    - deseneaza cu picaturile de apa care mai aluneca de pe mainile mele
    - incalta si descalta toti papucii de casa din bucatarie
    - permutari cu cutiile de bere ale lui tati
    - admira baxurile cu apa
    - reaseaza prosoapele pe carligele de pe calorifer
    - plimba scaunele prin bucatarie (spre disperarea vecinilor de joc, cred)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multa treaba si la voi, deci :) Multam de idei. Chiar am niste nuci nedesfacute, cred ca pot sa le pun in valoare inainte sa le sparg

      Delete