29 May 2012

A aparut menta in piete!

Pentru cei carora le place limonada cu menta (sau, mai bine zis, menta cu limonada).

Sau mojito.

Sau salata de rosii cu menta si cu busuioc. Poate si cu putina feta :)

Sau ceaiul arabesc de menta proaspata.

Sau menta peste orice fel de mancare, spre disperarea familiei :)

Disclaimer: Batranelele din Piata Resita nu au platit aceasta postare. Parol!

26 May 2012

Myth busters: Socata

De cand ma stiu au fost o serie de chestii care m-au blocat la capitolul gatit. Niste chestii monumentale, cum numai mama si femeile vrednice de la noi din familie puteau sa faca. Niste chestii care iti ies numai de la o varsta incolo, dupa ce ai ucenicit ani de-a randul langa o femeie gospodina. Cum sa incerci macar sa faci cozonac ca al mamei? Trebuie sa te pregatesti cateva luni, sa iti rezervi pentru asta cel putin o saptamana si sa te pregatesti psihic de esec (ca al mamei n-o sa iasa in veci). Sau sarmale? Nu poti sa faci pur si simplu sarmale. Trebuie sa faci peste 100 de sarmale, trebuie sa toci kile de ceapa pentru ele, trebuie sa chemi familia extinsa sa te ajute sa le invarti. Asa se face la noi. Si cum mama e gospodina desavarsita (stiu ca si a voastra e, dar a mea e cea mai cea :-) ), am ramas cu niste sechele cu privire la gatit.

In categoria asta intra socata. Pentru mine orice insemna "fermentat" era egal cu butoi de 20 de kile, cumparaturi facute cu lada, niste chestii SF si total peste nivelul meu de indemanare (cam ca la muraturi asa).

Dar anul asta pofta de socata a fost mare, Piata Sudului plina de flori de soc (in pungi, la un leu, nu in tufe si gratis) si internetul a fost plin de retete. M-am oprit la reteta asta de socata si mi-am luat inima in dinti. A fost asa simplu ca nu mai puteam de bucurie - chiar a iesit din prima, e practic failproof. Myth busted!

Nu am avut butoi de 20 de kile :))) asa ca am pus intr-un borcan de 3l, apoi intr-o oala de 10 :)
Pentru prima tura, la 3 l de apa, am pus:
- 5 flori mai mici de soc - putin spalate si zvantate
- 2 lamai stoarse
- 1/2 lamaie feliata
- 400g zahar
Le-am acoperit cu apa si le-am lasat peste noapte. A doua zi am dizolvat 1/4 cubulet de drojde si l-am pus deasupra si am completat cu apa pana sus. Am lasat borcanul acoperit pe balcon cam doua zile, pana s-a facut acidulat si bun. Am scurs mascazul, am turnat socata in sticle si am pus-o la frigider. Nu sariti pasul asta daca nu vreti sa fiti ca pe podium la Formula 1, cand se uda baietii aia cu sampanie. Nu sariti pasul asta nici daca mai e putina socata pe un fund de sticla. Socata aia, putina cum e, are puterea nebanuita de a sari pe pereti.

Apoi am repetat experienta cu o oala de 10 litri. De data am pus jumate din cantitatea recomandata de zahar - am pus doar 500g la 10 litri pentru ca, in ritmul in care am dat gata prima tura de socata, am calculat ca am consuma nitel cam mult zahar :) Prin urmare a doua tura nu a iesit la fel de buna (zahar=bun, nu?) dar mai sanatoasa, speram noi. Totusi nu scoateti de la naftalina butoaiele decat daca:
- va place FOARTE TARE socata
- aveti o familie mare, careia ii place moderat socata :))
- aveti loc in frigider pentru 10 litri sau mai mult de socata.

Daca nu va regasiti in punctele de mai sus, puteti cumpara si usca florile de soc. Asa puteti face oricand socata in portii decente, cu mentiunea ca se pun mai multe flori per litru de apa.

Acestea fiind spuse, spor la socateala!

21 May 2012

Cartile Mariei

Nu e un secret ca suntem topiti dupa carti. Ne plac, le cumparam mai des decat le citim, stam cu nasul in ele cand sunt noi si miros a tus. Si cred ca si Mariei ii plac, judecand dupa pofta cu care musca din ele :)

Si tot batand anticariatele, asa, de hobby, am dat peste niste carti de copii tare tare faine si incredibil de ieftine. Asa ca daca aveti drum pe la Unversitate (Doamnei sau peste drum de Coltea) sau peste drum de Sfantul Gheorge, dati o fuga pe la Antic Ex Libris.

Acolo am gasit urmatoarele minunatii:

Colectia Easy Learners
Niste carticele tare simpatice, cu ilustratii curatele si frumoase, ne-calculatoristice, cum rar se mai gasesc pe la noi.

La 1.99 RON bucata :D

Apoi e colectia Peekaboo, cu usite care se deschid, dupa care Maria e topita. Drept dovada a si capsat una dintre ele, de buna ce e.

Si ajuta si la dezoltarea motricitatii fine, acum Maria reuseste sa nimereasca locul special de unde se deschid usitele. Astea au fost mai scumpe, 5.99 RON bucata, dar au meritat cu varf si indesat. Nu plecam la drum fara ele in geanta.

Apoi sunt cele care se invart, ceva mai mari, tot la 5 RON bucata. Din astea am mai gasit doua.

Si, in cele din urma, cartile de spuma. Primele pe care le-am luat. Primele devorate cand ii ieseau primii dinti. Asta e ce a mai ramas din ele.
Au fost foarte bune pentru ca sunt usoare si mici, si destul de rezistente: cea care a mai ramas arata chiar bine, avand in vedere prin ce a trecut :)

Carticelele astea cu gadget-uri, mai ales cele cu usite, ne-au facut de foarte multe ori viata mai simpla in autobuz sau la biserica sau oriunde am avut de mers si Maria isi pierdea rabdarea. Cam jumate de ora avea ocupatie cu ele. Acum are cam 10 minute, ca s-a cam prins cum sta treaba.

Voua ce carti de copii va fac viata mai linistita pret de cateva minute?

15 May 2012

Modalitati de a impaturi hainele

Niciodata nu m-am gandit ca se poate face asta in mai multe feluri. Am invatat de la mama, care a lucrat ani de zile in comertul cu imbracaminte, metoda de a impaturi hainele ca sa arate ca la magazin.Ceva de genul asta, cu mentiunea ca toata treaba se poate face cu tricoul in mana, fara sa fie nevoie sa il pun pe pat.
 

(tricoul e necalcat, dar intelegeti ideea :P)
Ei bine, la tricouri e bine asa, se pot impacheta sa fie mai largi sau mai inguste la final, dupa cum aveti loc in dulap. Dar la bluzele groase sau la cele cu maneca lunga mijlocul "pachetului", acolo unde sunt manecile, este mult mai bombat si hainele se stivuiesc mai greu asa.

De asta, varianta Andreei Dekker de a impaturi hainele mi s-a parut mult mai convenabila pentru dulapurile noastre foarte mici si inghesuite. Puteti vedea un filmulet cu instructiunile si puteti citi mai multe despre cum isi organizeaza dulapul, daca aveti nevoie de ceva inspiratie.

Iar daca mergeti totusi pe varianta impaturitului bluzelor ca la magazin, va las cu un filmulet indelung apreciat de baietii de pe torrentul pe care l-am gasit.

Voi cum va impaturiti hainele?

10 May 2012

Cheating on chocolate

Imi pare rau, nu am gasit o varianta potrivita pentru asta in limba lui Decebal si a lui Traian :)) Ce vreau sa spun este ca putem sa trisam cand vine vorba de ciocolata. I love my chololate as much as the other person, dar cand deja ai atins cote astronomice si masurile de haine incep sa depaseasca un X, parca nu iti mai vine sa te lasi purtata de valul de ciocolata. Plus ca ciocolata din comert are clar ceva pus in ea care sa  te faca sa mananci pana dai de staniol. Spun asta pentru ca in timpul postului am cumparat o ciocolata neagra menajera, dar surprinzator de fara Euri si surprinzator de buna, dar din care puteam sa manacam doar un patratel sau doua. Nu o tableta intreaga dintr-o rasuflare. Deci se poate.

Dar sa revenim la ale noastre, respectiv la cum trisam cand vine vorba de pofta de ciocolata. Am descoperit intamplator doua variante care functioneaza la mine, ambele avand la baza un iepure de ciocolata ciobit. Asadar, cand mi-e pofta tare tare de tot de ciocolata:

- imi pun o cana de lapte cu cereale integrale si fructe uscate, in care amestec si niste bucatele de ciocolata (respectiv bucati din iepurele de mai sus, de exemplu)
- intr-un pahar cu iaurt cu ce mai vreau eu, tot asa, pun "stracciatella" aka bucati din iepurele ciobit sau ciocolata de orice fel taiata la ochi

Sursa si o reteta aici

In felul asta, ciocolata se simte in combinatie (asa cat sa treaca pofta de cioco), grosul gustarii e de fapt ceva sanatos si se mai duce din efectul de "mai vreau" pe care il are ciocolata din comert. Ca sa nu mai zic ca e super ieftin (ciocolata mai putina si mai ieftina, muesli cumparat la kil din Selgros si/sau iaurt de casa eventual).

Voi cum trisati cand vine vorba de ciocolata?

05 May 2012

Bye Bye Winnie the Pooh

Cand eram tineri si fara responsabilitati, ne-am luat brelocuri asortate cu Winnie the Pooh. Era Winnie deghizat in diverse fructe si legume de mare. Al meu era o meduza, al sotului un pestisor Nemo. Foarte mature :)

Au ajuns in halul asta:

Asa ca e timpul sa mergem mai departe. Bye Bye Wini za Puh! It was nice to have you in my pocket for two years now. (Nu, al meu nu e spanzurat, dar i-a picat costumasul si nu mai aveam cum sa il leg altfel)

Va spuneam acum ceva timp despre cum e mai usor sa renunti la anumite obiecte cu oaresce incarcatura sentimentala daca le fotografiezi si apoi le donezi/daruiesti/arunci. Asta se cheama Poze&Out si o sa ne mai auzim pe tema asta pe aici.

Declar deschis sezonul: limonada!

A venit vara, am deschis sezonul la facut si baut limonada :)



Simplu, ieftin (chiar daca vara lamaile sunt foarte scumpe fata de iarna, tot merita), sanatos si absolut delicios. De data asta am folosit lamaie, miere, catina si apa. De obicei pun apa plata, am incercat si cu apa minerala, dar mi s-a parut ca a iesit ca o lamaie stricata si acidulata :) Mai puteti adauga busuioc (avem un ghiveci de la Ikea), menta (cand incepe sezonul), fructe zdrobite (piersici, capsune, caise). Aici fiecare dupa gust, dupa posibilitati.

Trebuie sa recunosc ca, pentru mine, un factor decisiv in a bea sau a nu bea limonada a fost carafa - in care sa am loc sa ma desfasor, sa storc lamaia, sa picur mierea, sa amestec - in cantitati mai mari. Daca e sa fac asta la fiecare pahar nu am rabdare si renunt.

Puteti citi mai multe despre ingredientele de baza din limonada: lamaie, busuioc, menta, catina. Ca sa nu mai spun ca asa e mult mai usor sa bei cei 2 litri de apa pe zi.