De cand ma stiu au fost o serie de chestii care m-au blocat la capitolul gatit. Niste chestii monumentale, cum numai mama si femeile vrednice de la noi din familie puteau sa faca. Niste chestii care iti ies numai de la o varsta incolo, dupa ce ai ucenicit ani de-a randul langa o femeie gospodina. Cum sa incerci macar sa faci cozonac ca al mamei? Trebuie sa te pregatesti cateva luni, sa iti rezervi pentru asta cel putin o saptamana si sa te pregatesti psihic de esec (ca al mamei n-o sa iasa in veci). Sau sarmale? Nu poti sa faci pur si simplu sarmale. Trebuie sa faci peste 100 de sarmale, trebuie sa toci kile de ceapa pentru ele, trebuie sa chemi familia extinsa sa te ajute sa le invarti. Asa se face la noi. Si cum mama e gospodina desavarsita (stiu ca si a voastra e, dar a mea e cea mai cea :-) ), am ramas cu niste sechele cu privire la gatit.
In categoria asta intra socata. Pentru mine orice insemna "fermentat" era egal cu butoi de 20 de kile, cumparaturi facute cu lada, niste chestii SF si total peste nivelul meu de indemanare (cam ca la muraturi asa).
Dar anul asta pofta de socata a fost mare, Piata Sudului plina de flori de soc (in pungi, la un leu, nu in tufe si gratis) si internetul a fost plin de retete. M-am oprit la reteta asta de socata si mi-am luat inima in dinti. A fost asa simplu ca nu mai puteam de bucurie - chiar a iesit din prima, e practic failproof. Myth busted!
Nu am avut butoi de 20 de kile :))) asa ca am pus intr-un borcan de 3l, apoi intr-o oala de 10 :)
Pentru prima tura, la 3 l de apa, am pus:
- 5 flori mai mici de soc - putin spalate si zvantate
- 2 lamai stoarse
- 1/2 lamaie feliata
- 400g zahar
Le-am acoperit cu apa si le-am lasat peste noapte. A doua zi am dizolvat 1/4 cubulet de drojde si l-am pus deasupra si am completat cu apa pana sus. Am lasat borcanul acoperit pe balcon cam doua zile, pana s-a facut acidulat si bun. Am scurs mascazul, am turnat socata in sticle si am pus-o la frigider. Nu sariti pasul asta daca nu vreti sa fiti ca pe podium la Formula 1, cand se uda baietii aia cu sampanie. Nu sariti pasul asta nici daca mai e putina socata pe un fund de sticla. Socata aia, putina cum e, are puterea nebanuita de a sari pe pereti.
Apoi am repetat experienta cu o oala de 10 litri. De data am pus jumate din cantitatea recomandata de zahar - am pus doar 500g la 10 litri pentru ca, in ritmul in care am dat gata prima tura de socata, am calculat ca am consuma nitel cam mult zahar :) Prin urmare a doua tura nu a iesit la fel de buna (zahar=bun, nu?) dar mai sanatoasa, speram noi. Totusi nu scoateti de la naftalina butoaiele decat daca:
- va place FOARTE TARE socata
- aveti o familie mare, careia ii place moderat socata :))
- aveti loc in frigider pentru 10 litri sau mai mult de socata.
Daca nu va regasiti in punctele de mai sus, puteti cumpara si usca florile de soc. Asa puteti face oricand socata in portii decente, cu mentiunea ca se pun mai multe flori per litru de apa.
Acestea fiind spuse, spor la socateala!
Si eu am facut acu 4 zile socata, dar neavand din piata am folofit de la plafar (uscata, pt ceai). A iesit gustoasa, insa nu asa de parfumata, asa ca e musai sa caut proaspata prin piata.
ReplyDeleteIn casa doar eu beau socata, sotul nu prea se simte bine de la ea, asa ca fac numai 3 litri.
Si ca sa nu uit! Sa stii ca socata contine putin alcool, asa ca nu trebuie dat la copii!
Deci teoretic merge si cu uscata :) Bon, ca am pus ceva soc la uscat pe mai tarziu. La alcool nu m-am gandit, good point, multam! :) nu i-am dat ca avea cam multisor zahar
ReplyDelete