31 January 2014

Slow living - luna 1

Ideea Irinei de a lansa provocarea Slow Living mi-a placut din prima clipa. Insa m-a surprins cat de repede am ajuns la finalul lunii ianuarie - cred ca am ramas in minte cu un decalaj de cel putin o saptamana, din cauza sarbatorilor de iarna.

Iata, asadar, cum a aratat luna ianuarie pentru noi:

HRANESC: Avand in vedere ca acum stau acasa, gatesc destul de mult (desi gatit e mult spus - cred ca mai potrivit ar fi "experimentez pe pielea familiei mele nevinovate"). M-am orientat spre mancaruri care se fac foarte rapid si eventual in vase putine :) Luna asta m-am imprietenit cu budincile: Maria nu prea a luat in greutate de ceva vreme si pediatra noastra cea draguta ne-a recomandat sa ii dam budinci dimineata si seara. Va recomand cu caldura varianta clasica de budinca de paste cu branza de vaci, cu un extra twist: nuca de cocos. E un vis! Tot luna asta am gasit si o solutie pentru smantana congelata. Am primit chiar inainte de post multa smantana de la mama si am congelat o parte din ea. Desi nu se strica la gust, se separa de zer - se branzeste si nu mai e deloc cremoasa. Asa ca am folosit-o pe post de branza, dupa ce am scurs-o putin. O parte din ea am pus-o in budinca de mai sus, o alta parte am amestecat-o cu unt si mirodenii, sa o intindem pe paine.

PREVAD: Am refacut stocul pentru camara si, slava lui Dumnezeu, am facut asta chiar inainte sa vina nametii, deci nu a fost nevoie sa mai iesim la cumparaturi. Nu am conservat nimic, ca nu prea ai ce pe vremea asta. In schimb, mi-am propus sa gatesc folosind ce mai aveam prin congelator, ca nici alimentele congelate nu tin o vesnicie. Asa ca am luat-o incetisor si mi-am facut meniul saptamanal in baza a ceea ce presupuneam ca am in congelator. Asta e o poveste mai complexa, pe care v-o spun zilele urmatoare, ca am nevoie de ajutorul vostru.

REDUC: Aici e cu doua taisuri, ca am dat in mania reciclarii cutiilor si caserolelor pana in punctul in care am tot harciogarit diverse recipiente, asteptand sa le folosesc la ceva mai tarziu :)) Am organizat sertarul de la birou cu ajutorul cutiilor de la diverse alimente, acum e mult mai usor sa tinem rechizitele sub control. Am ochit niste cutii/caserole pentru organizarea hainelor fetelor, ca tare mi-a placut ce a facut Andrea Dekker aici. Insa, cum inca asteptam sa se intample in viata noastra un dulap pentru hainele fetelor, cutiile asteapta si ele in debara.

INVERZESC: M-am apucat de cateva zile de oil-cleansing-method: curatarea fetei cu ulei, cu ajutorul unui prosop inmuiat in apa fierbinte. Inca nu m-am lamurit daca imi prieste sau nu, asa ca revin peste ceva vreme pe tema asta. Si am luat in sfarsit glicerina vegetala pentru solutia de descalcit parul despre care am citit la Ama. De mult timp vreau sa o incerc, mai ales pentru Maria - are parul cret cret, cu firul foarte subtire si se intampla uneori niste cocoloase de nu merg scoase decat cu foarfeca.

CRESC: Ne-am luat un rozmarin si incercam sa nu il omoram. Momentan nu ne prea iese :))

CREEZ: Luna asta m-am desfasurat digital la capitolul creatie :)) Am pus cap la cap un caiet cu retetele pe care mi se salvasem de pe net, sa le printez si sa mi le pun intr-un caiet mecanic, sa le pot folosi chiar. Si am terminat in sfarsit un template de to do list la care am inceput sa lucrez acu vreo doua luni. Insa mi-e teribil de dor de mesterit ceva asa, cu mainile :P

DESCOPAR: Biblioteca si minunatiile pe care le contine. Si biblioteca proprie, prin care nu m-am mai uitat de ceva vreme. Am inceput sa citesc cate ceva despre educatia copiilor din perspectiva ortodoxa, in incercarea de a-mi pune putin gandurile in ordine pe tema asta.

MA BUCUR: de iarna. Maria e in culmea fericirii cand vede ca ninge afara si cand se tavaleste in zapada. Iar Sofia...se bucura in sinea ei ca ninge, sunt convinsa :)) Azi Sofia s-a intors pentru prima data de pe spate pe burta, deci am intrat in perioada de grija maxima (patul nostru este foarte inalt si foarte fara tablii). Iar Maria s-a distrat teribil in timp ce o gadilam pe talpa: Mami, dai cu razatoarea pe talpa? Pregatesti legume pentru ciorbica? :))

SIMPLIFIC: Tin cu dintii de meniul saptamanal, pentru ca altfel se dezlantuie haosul. Si am mai facut o curatenie prin haine sa pun deoparte ce e de dat, de dat inapoi (hainele cu burtica imprumutate), ce e de reparat. Am mai triat inca o data jucariile fetelor si serios ca nu inteleg de unde se aduna in halul asta. Cred ca se inmultesc ca kefirul in cutiile din debara sau pe rafturi, altfel nu-mi explic. Cartile stiu cum se inmultesc, guilty as charged :P

Tragand linie, slava lui Dumnezeu!, a fost o luna buna.

Nu uitati ca Irina ne gazduieste aici :)

5 comments:

  1. Multumim pentru ideile numai bune de imprumutat sau de testat!

    Mie sotul mi-a interzis sa mai contribui la inmultirea cartilor. Credeam ca il imbunez daca nu mai comand timp de vreo luna si ceva. Nici vorba! :D

    ReplyDelete
  2. ma bucur ca ti-a placut provocarea, luna viitoare o sa-l pun si pe mr. linky in postare :).Si noi suntem fani budinci, dar n-am incercat niciodata amestecul de cocos cu branza. Sigur va avea succes la noi, ca ne place cocosul.

    ReplyDelete
  3. Rasfoiesc rasfoiesc, ma amuz , fur idei.
    Referitor la dulapul de haine pentru fete, noi avem urmatoarea solutie :
    Un dulap Aneboda de la Ikea (e cel mai ieftin dulap care seamna a dulap) pe care Andrei la personalizat, i-a pus polite din lemn (cumparate de la hornbach) la inaltimea solicitata de catre mine. Acum la Costa in camera avem asa : pe primul raft de jos chiloti, sosete (puse in cosulete) si pijamale. Apoi bluze, tricouri, pantaloni scurti/ lungi de casa/curte. Al treilea raft bluze/ tricouri pantaloni de oras. Al patrulea raft camasute, maiouri, pantaloni de biserica, apoi pe umerase diverse chestii care nu trebuie sa se sifoneze , si pe ultimul raft paturici, saci de dormit si alte treburi depozitate pe termen lung.
    In acest mod minunat si simplu Constantin reuseste uneori sa coboare jos dimineata cu chiloti, pantaloni si sosete deja puse pe el. Plus ca ii pot spune "pune panalonul cutare la loc", "adu o pereche de sosete"...etc. Mie imi place foarte mult si faptul ca hainele sunt pus pe domenii de utilizare si se face si in mintea lui o ordine si o ierarhie despre cum ne imbracam.
    Ah...si sa nu uit. Cea mai buna parte este ca daca il rog pe Andrei sa-l imbrace de oras nu risc sa-l mai gasesc pe Constantin imbracat cu cei mai jerpeliti pantaloni si tricoul cel mai patat de mure.

    Have fun,
    Teo ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) exact, partea cea mai buna a sistemului e ca tati/buni au clar delimitate zonele de "haine de oras" vs "haine de casa". Nu stiu baietii cum sunt, dar problema noastra e ca fetele amandoua se apuca de probat hainele, pentru ca au acces la dulapuri. SI ajung seara acasa si le gasesc calare pe maldarul de haine din cele doua dulapioare - si ele imbracate cu cate 3 randuri de bluze/fuste/etc (sofia doar le are pe toate, inclusiv pantaloni, trase pe cap) :)) pentru asta inca nu am gasit solutie. idei?

      Delete