14 November 2012

Placinte (grafice) cu branza


Dintotdeauna mi-au placut cel mai mult graficele tip placinta, iar acum avem in meniu placinta cu si despre branza :-))

Multumesc mult ca ne-ati ajutat cu completarea chestionarului! Am primit frumoase rezultate si grafice colorate, dupa cum urmeaza:

62.7% din cele 134 de persoane care au completat chestionarul au inceput diversificarea cu legume, iar 52.2% cu fructe. Branza de vaci a fost a 3-a in topul preferintelor pentru inceputul diversificarii (26.1%), urmata de cereale cu 19.4%. Asadar, piureurile de fructe si legume (+/-branza) sunt inca primele pe lista alimentelor pe care le papa picii pentru prima data, se pare ca cerealele nu au castigat inca suficient teren si la noi (citisem parca, la un moment dat, ca in State, de exemplu, cerealele sunt baza atunci cand vine vorba de inceputul diversificarii).

 
Acum, privind in urma, as face si eu lucrurile altfel: as incepe cu legumele si as lasa fructele pe mai tarziu. Nu stiu daca din cauza faptului ca fructele sunt mai dulci si legumele fara sare mai yuck (pentru noi, cei mari, cel putin), dar introdusul legumelor a fost ceva mai dificil. Prin legume inteleg non-morcov, pentru ca am avut niste morcovi de la tara care erau mai dulci decat merele si perele. Si nu m-as mai stresa asa de tare in privinta cerealelor, data viitoare.

Cat despre branza, criteriul principal in alegerea ei este claaaaar preferinta copilului (47.8%).  Al doilea factor, in ordinea importantei, este lista de ingrediente (37.3%). M-a surprins prezenta in top 3 a recomandarii pediatrului. Uau, inseamna ca aveti pediatri tare faini. Noi nu avem o relatie suficient de apropiata cu al nostru incat sa discutam despre branza :-P Recomandarile din partea altor mamici si recomandarile de pe internet sunt in partea de jos a clasamentului, cu 8.2%, respectiv 3.7% (internetul chiar a luat bataie de data asta :-))
Noi am mers pe mana altor mame, respectiv pe mana bunicilor, dar asta doar pana a mai crescut Maria, cat sa isi exprime punctul de vedere. Acum ne incadram in cei 47.8% care, desi fac dansul ploii si se joaca de-a v-ati ascunselea cu branza prin mancare, nu reusesc sa pacaleasca piticotul sa manance altceva decat branza care ii place lui (la noi, asta a fost Danonino Branzica Natur). Cred ca in aceeasi situatie se afla si una din mamicile care a mentionat, la intrebarea 6 (Daca ati crea dvs. o noua branzica proaspata de vaci, care ar fi principalele caracteristici ale acesteia) ca ar face branzica portocalie, sa fie mai atragatoare pentru copilul din dotare.
Cantitatea de branza consumata de copil la o singura masa e fie de mai putin de 100g (53.0%), fie de 100-200g (40.3%). Maria cam tot asa, in jur de doua paharele mici de Danonino la o masa, adica in jur de 100g (bine, cam un sfert sfarseste intinsa pe toata fata).
Intrebarea mea preferata (sau, mai degraba, raspunsurile mele preferate) a fost cea cu modul in care mananca piticotii branza. Majoritatea prefera branza simpla, apoi lupta este stransa intre fructe si alte ingrediente. Legumele si cerealele sunt la ultimele in clasament.
 
Maria prefera, in continuare, branza simpla (adica branza cu iaurt, de fapt, ca e mai cremoasa). Dar mie mi-au placut raspunsurile de la “Alte ingrediente” pentru ca mi-am mai trecut pe lista niste combinatii. Vi le spun si voua, poate va mai vin idei:

  • Cu smantana si mamaliga – asta da, a mers si la noi de cateva ori. Si cu putin unt
  • Cu miere de albine (asta e o combinatie faina si pentru adulti). As mai pune aici cateva stafide sau goji si nuci pisate
  • Cu paste – eventual cu paste de casa, yumm
  • Pe paine, cu mirodenii si verdeturi – Maria noastra tocmai a prins gustul tartinelor (respectiv al linsului branzei de pe felia de paine, fara sa manance efectiv painea), deci cred ca o sa facem mai des branza cu mirodenii
  • In sufleuri sau budinci – asa mai reuseam sa maschez oul, de care gogosenia nu se prea atinge (o varianta de reteta aici)
  • In omleta – asta nu am incercat pana acum cu branza dulce, ci doar cu sarata, pentru noi. S-ar putea sa fie o varianta, daca mai cremoseste putin omleta

Acestea fiind spuse, pofta buna!

No comments:

Post a Comment