02 September 2016

Oda Eolienei

Nu sunt mare fan al interventiilor omului in natura. Dar, nu stiu de ce, raman de fiecare data gura-casca in fata eolienelor.

Prima data le-am vazut intr-o dimineata in Grecia, pe un munte pe malul marii (dap, relieful asta care impaca muntele cu marea m-a cucerit iremediabil).

Apoi le-am vazut la noi. Cum sunt ele asa, inalte, suple si inexplicabil de frumoase. Cum clipesc aproape simfonic noaptea. De fiecare data cand trecem pe langa Cernavoda stau asa si ma minunez de cat de frumoase sunt.


 Sursa foto

8 comments:

  1. frumoase si folositoare, dar am inteles ca sunt periculoase pentru pasari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa am inteles si eu, parca se faceau la un moment dat niste petitii sa fie scoase eolienele de pe traseele pasarilor migratoare

      Delete
  2. Exista 2 opinii ca se lovesc pasari de ele, dar incidenta nu e f. grava (e posibil sa fie bolnave /dezorientate si ca ar fi cazut/lovit/fi mancate in curand.
    Mai trist cu eolienele e zgomotul. In satele linistite vuietul continuu a motoarelor poate fi deranjant (sunt persoane deranjate de zgomotele continuu). Eu traiesc in oras langa spital mare asa ca nu mai aud ambulantele dar imi dau seama ca nu toti sunt ca mine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, la zgomot nu ma gandisem, ca din masina nu se aude.

      Locuiam la un moment dat pe un bulevard f aglomerat. Nu mai auzeam masinile si motociclistii, cum zici si tu, dar cand vedeam un film eram cu boxele date la maxim :p

      Delete
    2. Eu nu mi-am dat seama pana nu gasii oameni pe net sa pove asta. Apoi am mai intrebat. Si ceva ce mi s-a parut trist: puteau satenilor sa li se dea o reducere la curentul electric (ca doar il culegeau de la locul sursei) dar ... nu.
      In rest, cum ma pasioneaza energia verde, laud lumea ca tot pun eoliene si pun si pun. 1 din 4 eoliene (si la fel la celulele fotovoltaice) se monteaza in China, asadar in 2-3 ani poluarea globului va scadea simtitor (ok, si pt ca 23 din cele 67 din reactoarele nucleare in constructie se fac in ...China). Germania deja a inchis termocentrale de carbuni si pus pe locul ei ... celule fotovoltaice.

      Delete
    3. Si Casa Verde pare sa ia amploare la noi, deci numai motive de optimism :)

      Delete
    4. ce reprezinta Casa verde? Ai apelat la optiunea asta sau stii pe cineva?

      Delete
    5. Sunt niste fonduri pe care le poti accesa pt izolarea casei si pt panouri solare. A depus mama dosar pt panouri, casa era deja izolata.

      Delete