08 December 2013

Despre cum nu sunt spatiala

Pentru oricine m-a vazut sau a vorbit cu mine vreodata, nu e o surpriza ca inteligenta mea motrica este egala cu zero. Literalmente :))


Sau cel putin asa zice instrumentul "Potențialul de Învățare FasTracKids", creat de Dr. Loius Norbeck. Dar sa o luam de la inceput.

In 1983, Howard Garder a publicat o lucrare in care vorbea pentru prima data despre Teoria Inteligentelor Multiple.

In viziunea lui Gardner, inteligenta este:
1. abilitatea de a crea un produs sau de a oferi un serviciu apreciat intr-o anumita cultura
2. un set de abilitati care ajuta o persoana sa rezolve problemele cu care se confrunta pe parcursul vietii
3. potentialul de a gasi sau crea solutii la anumite probleme, prin acumularea de noi cunostinte.

El a formulat o lista de 8 tipuri de inteligenta:
1. lingvistica
2. logico-matematica
3. muzicala
4. motrica
5. spatiala
6. interpersonala
7. intrapersonala
8. naturalista
(ulterior a luat in calcul si o a noua inteligenta, cea existentiala sau morala)

Puteti citi mai multe despre aceste tipuri de inteligenta aici in limba engleza sau aici in romana.

In seara de Mos Nicolae, ne-am jucat pe baza acestei teorii si am parcurs evaluarea propusa de Dr. Norbeck. Este vorba despre un chestionar cu 28 de itemi - fiecare item este format din doua imagini reprezentand unul din cele 8 tipuri de inteligenta. Subiectul alege A sau B in functie de imaginea/activitatea care ii place cel mai mult dintre cele doua.

Si iaca, asa am aflat cu dezamagire in suflet si in pixul cu care am adunat raspunsurile ca nu sunt tipul vizualo-spatial. Spun "cu dezamagire" pentru ca intotdeauna mi-am imaginat ca ma pot baza la maxim pe inteligenta mea spatiala si capacitatea de a citi harti si de a-mi aminti locuri. Da, asta e tot ce mi-a ramas din perioada de glorie pre-natala, dupa care bruma mea de materie cenusie went down the drain: capacitatea de a citi o harta :))

In schimb, dominanta mea e inteligenta lingvistica - cei care ma stiu, din nou, nu au fost deloc suprinsi, avand in vedere faptul ca vorbesc tot timpul. Mama si factura de la Romtelecom de pe vremea cand era mai ieftin sa vorbesti dupa 10 seara pot da marturie in sensul asta. Acum, de cand am copii, cand dau peste un adult vorbesc in continuu. Lipsa contactului prelungit cu persoane adulte will do that to you :))

Lasand gluma putin la o parte, desi instrumentul a fost creat pentru copii cu varsta intre 3 si 7 ani, pe mine m-a ghicit. Acu', nici nu era foarte greu - intre imaginea cu iepurasul care alerga si iepurasul care citea in fotoliu pe care era s-o aleg??? Sau intre aia cu iepurasul care mergea la Mac cu prietenii si iepurasul care sarea coarda ?

Una peste alta, a fost un exercitiu haios.


Asa, ochiometric, voi de care sunteti? Sariti coarda sau faceti calcule in minte cu numere din trei cifre? :))

2 comments:

  1. :))) sar coarda, clar...noroc cu cea mare, ma intreaba uneori cat fac 2+2...de-astea simple :))) A, si eu sufar de logoree cand intalnesc un adult...
    Marinush

    ReplyDelete
  2. E bine ca ai cu cine sa te antrenezi matematic :))) Eu momentan ma antrenez doar motric, mai ales dupa ce mananca Maria niste ciocolata din calendarul de advent

    ReplyDelete