21 April 2012

Migratia hainelor de sezon (curatenia in dulap)

Hristos a inviat! Sper ca ati petrecut cu bine Sarbatorile, alaturi de cei dragi. Am luat o pauza de la online in ultimele doua saptamani, si revin acum cu o datorie din capitolul Curatenia de Primavara: schimbul de haine (conform bancului, le schimbam noi intre noi :P) - cele de iarna la depozitat, cele de vara la purtat.

Context: Noi locuim momentan la socrii mei, intr-un apartament cu doua camere dintr-un bloc comunist si mucegaios din Berceni. Eu locuiesc de cativa ani in chirie in Bucuresti, motiv pentru care "zestrea" mea era formata din cam tot ce ii trebuie unui om semi-gospodar semi-la-casa-lui, de la oala si tacamuri la calorifer electric. Motiv pentru care, cand am adus lucruri cat de o viata de om intr-un apartament care avea deja tot ce trebuie pentru o viata de 4 oameni, lucrurile s-au aglomerat nitel. Asta s-a observat si la capitolul haine, unde calculul

HAINE/[spatiu depozitare haine (dulap x storage)]=PANICA! 

Prin urmare, iarna trecuta toate hainele de vara au stat in sifonier in camera socrilor, sub pat la noi in camera, in diverse debarale, iar hainele de iarna (cate au incaput) au stat intr-un mini-sifonier din camera noastra (a se citi "3 dulapuri mici cu rafturi dintr-o biblioteca masiva de pe vremuri"). La asta se adauga si faptul ca eu mereu am oscilat undeva intre 60 si... sa zicem 80 :D de kilograme, motiv pentru care am haine de toate marimile in between. De asta curatenia in haine e ceva de domeniul SF-ului, de care mi-a fost absolut groaza sa ma apuc. Mi-a luat vreo 3 zile in care m-am enervat, m-am bucurat, am plans, am cedat psihic si am luat-o de la capat - cam ca atunci cand ma uitam la seriile noi din Grey's Anatomy.

Ce am invatat:
- NU pune dulapul de haine pe un perete care face mucegai.
- NU pune toate hainele gramada in dulapul de pe peretele care face mucegai.
- Mucegaiul negru - OK (se spala in conditii normale, cu ceva inmuiere prealabila)
- Mucegaiul galben - BAD (stau marturie cele doua bluze albe noi, cumparate asta vara si purtate de fix 3 ori, pe care acum tre' sa le reciclez cumva)
- Daca deja ai amanat descotorosirea de o haina trei ani la rand (ca poate o mai port) NU O MAI TINE INCA UN AN. Ca tot degeaba e.
- Daca pui intr-un loc obscur chestii, asteapta-te sa nu iti mai amintesti de ele :) (ooooo, ce frumoasa e bluza asta, aproape am uitat ca o am. O las tot aici, sa o port la vara. Riiiiiight...)

Rezultate:
- o sacosa cu haine pentru prietena mea (facem din cand in cand schimb de haine, asa amandoua ne innoim garderoba)
- o sacosa mare de haine pentru mama
- o cutie marisoara de haine taiate si pregatite pentru cand o sa invat sa cos la masina (am in cap ceva proiecte, cu practica e mai greu)
- o cutie cu carpe de praf
- un borcanel cu nasuri (reciclati din categoriile de mai sus)
- vreo doi saci de haine care isi asteapta proprietarul
- vreo trei saci de haine care inca mai trebuie sa fie sortate si spalate
- o lista in Catastiful de Casa cu tot ce am pus in spatiile ascunse (in sacii din lada patului, etc)

Ce mai am de facut:
- sa spal si sa sortez restul de haine
- sa caut noi metode de a eficientiza spatiul pentru haine
- sa cumpar separatoare pentru rafturi. Sau sa improvizez unele, daca ma ajutati cu idei. Trebuie sa arate cam asa
De aici

 Voi cum tineti sub control toata treaba asta cu hainele?Ca acum creste si Maria si se aglomereaza si mai tare. Sugestii?


13 comments:

  1. La noi in oras sunt acest tip de containere de haine ale asociatiei CARITAS. Eu mai pun si acolo, sper sa ajunga intr-adevar la oamenii nevoiasi...

    ReplyDelete
  2. Ce fain! Poate ajung si la noi, ca e o idee tare buna.

    ReplyDelete
  3. Iti recomand si sacii aia de vidat in care bagi o gramada de chestii si tragi aerul cu aspiratorul. Insa trebuie sa-ti iei de la inceput unii buni, altfel in al doilea an o sa te trezesti ca intra aer in ei. Eu ii folosesc pentru hainele extra-sezon si pentru hainele voluminoase, perne, paturi, pilote. Imi salveaza o tona de spatiu. Mai am cutii din panza in care tin hainele extra-sezon sau pe cele care nu ii vn fetite inca si le tin sub patul din camera ei sau pe un dulap de pe hol. E cam greu cu spatiul pentru haine, parca oricate dulapuri am avea, tot nu ne ajunge :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am luat niste saci de vidat tare prosti anul trecut, nici pana in primavara nu au ajuns intregi, s-au umplut de aer. Dar macar nu au mucegait :) Insa nu am gasit o varianta de a-i stivui in mod eficient, ca sunt usor diformi :P

      Cutiile de panza cat costa, aprox, si de unde le iei? M-am gandit la ele de multe ori, ca se aranjeaza mai bine unele peste altele, dar nu am gasit unele ok ca pret.

      Delete
    2. Uite, daca nu m-am abonat la comentarii nu am vazut intrebarea ta :-( Cutiile de panza sunt de la Ikea. Cu sacii de vidat faci asa: in timp ce ii videzi, te apesi pe ei pe ici pe colo ca sa se videze uniform. Te prinzi de miscare dupa ce o executi de cateva ori :-) Si daca tot suntem vecine, imi imprumuti si mie cartea de organizat? :-)
      Uite, astea sunt cutiile: http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/10193376/ Eu le am de multa vreme si au rezistat foarte bine, le-am tinut si sus pe un dulap pe hol si pe jos, sub patul din camera Elizei. Atunci cand pui haine in ele, sa pui si o punga pe deasupra inainte de a inchide capacul, sa fie acolo, in caz ca mai intra praf, desi n-am remarcat niciodata.

      Delete
    3. Aaaaa, la ele te refereai. Dap, le-am ochit de ceva vreme, dar nu am mai ajuns la Ikea de asta vara.

      Sigur ca da, daca nu te deranjeaza ca e toata subliniata cu carioca :"> Noi suntem pe Luica, aproape de Resita. Da-mi un mail, sa vedem cum putem sa ne vedem :)

      Delete
    4. Ok, iti scriu, astept sa se mai si incalzeasca afara :-))) Cand e frig, mi-e super lene sa ma duc undeva :-)))

      Delete
  4. Exista dezumidificatoare cu sare (nu depurificator!) destul de ieftine(vreo 15 lei sa zicem). Practic are un saculet cu sare higroscopica pe crae il pui intr-o sita parca (scrie in instructiuni) si il tii in dulap. Absoarbe foarte bine umiditatea in dulap, dar trebuie sa ai grija, pt ca sare la un moment dat atragand multa apa trebuie sa stea pe un loc drept, sa nu se verse! Oricum, e foarte bun, eu am fost multumita. Acum nu mai folosiesc, pt ca in noua garsoniera nu am problema aceasta.

    De asemenea, eu stiu ca iarna, mama scotea pe balcon din cand in cand hainele din dulapuri, pt ca si lipsa de aer curat duce la mucegai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musai trebuie sa incerc, multam de idee! Ca nu ne izoleaza blocul nici anul asta, se pare, si avem tare tare mari probleme cu umezeala. Am pus dezumidificatoare in camera, dar in dulap nu stiam ca se poate:)

      Delete
  5. Este pentru prima data ca vad asemenea separatoare pentru dulap, sunt curioasa sa stiu daca le-ai cumparat sau ai reusit sa ti le faci tu, multumesc :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pana la urma le-am facut eu, mai improvizate asa, din carton gros. Am pus una din bucati perpendiculara pe cealalta, la jumate, am lipit cu banda adeziva (arata cam ca un T intors). E functional separatorul, ar mai trebui sa il acopar cu autocolant, care sa fie mai respectabil. Nu stiu daca ai inteles, dar daca te ajuta cu ceva, da-mi un mail sa imi aduc aminte sa iti trimit poze cand ajung acasa(acum sunt in concediu).

      PS Bine ai venit pe aici :)

      Delete
  6. Solutia pt mine: mai putine haine. Am 5-7 randuri, si atat. Incap intr-un sifonier cu o parte rafturi, o parte umerase, eu, fiica mea, prosooape si lenjerii. Permut in 2-3 pungi sus pe dulap cele ce nu sunt de sezon.
    Nu folosesc separatoare, rulez prospoape/cerceafuri ca pe cozonac (adica le fac suluri lunguiete si rotunde), asa ca le vad repede, pe toate. Pt hainele mele, am teancuri cu pantaloni +fuste(mai in spate), si bluze/tricouri in fata.
    Saptamanal spal. Dupa uscare, imi pregatesc tinutele pt urmatoarea sapt. de munca (chiar daca doar imi schitzez si vizualizez combinatiile) dar asa le las deasupra, la indemana si nici nu mai bajbai dimineata.

    Regula cu 3 ani de nefolosit la mine se aplica la 2. Ce nu am purtat de 2 ani si nu imi mai place, arunc/donez. Ideea de a pastra lucruri pana stapanesti masina de cusut e buna si nu e buna. Daca am deja lucruri adunate de 6 luni cu acelasi scop si nu am facut nimic pt asta, atunci clar ca le dau la carpe. Si eu am masina de cusut si deja o stapanesc(relativ ) si folosesc aproape saptamanal... dar daca am uitat de o idee si nu a fost o prioritate timp de cateva luni, e clar ca nu e cea mai buna idee a mea, ca intre timp mi-au venit sute de idei.

    Cu mucegaiul, o sa atrag atentia ca e nasol. F. nasol. Eu sunt alergica, si pt 2 ani stat in aprt. cu igrasie, starea mea s-a agravat.

    ReplyDelete