13 October 2016

Ce am invatat in trei zile fara gaz

In primul rand, ca gazul e utilitatea de  care ne putem lipsi cel mai usor. Nu avem incalzire pe gaz, deci singurul inconvenient a fost gatitul mai... ca la camin. Nici nu vreau sa imi imaginez 3 zile fara apa sau electricitate. Sau fara internet :))

In al doilea rand, ca orice interactiune cu statul si cine l-a facut pe el e in sine o aventura absurda - daca a existat vreo defectiune, ea a fost remediata acum doua zile. Hartogaraia pentru a porni gazul nu s-a terminat nici azi, in a treia zi de la debransare.

In al treilea rand, ca fierbatorul trebuie scufundat cu totul in lichid :)) O lectie de viata pretioasa, pe care am invatat-o the hard way - arzand fierbatorul, laptele si un tocator de lemn.

In al patrulea rand, ca trebuie sa imi refac stocul de alimente care necesita putina (spre deloc) gatire. Cus-cus, mi-ai lipsit enorm zilele astea! Propun ca toate magazinele de la scara blocului sa faca stocuri de cus-cus. Si de fierbatoare.

In ultimul (si cel mai important) rand, cine nu are bunici cu resouri, sa isi cumpere.

Ce am "gatit" in ultimele  3 zile:

In prima dimneata am folosit un lapte UHT pentru cerealele de dimineata ale fetelor - avem un UHT in debara pentru urgente si a picat la fix, pentru ca nu mai trebuia incalzit. La momentul respectiv nu aveam nici fierbator, nici resou, doar doua fete ragusite. La pranz am cumparat niste carne gatita de la Mega si un fierbator de la magazinul cu de toate din piata. Langa snitelele cumparate am pus o salata de fasole cu legume mi-nu-na-ta, iar seara am facut sandvisuri la aparat. Pe parcursul intregii zile am sperat ca situatia se va remedia in cateva ore. Gresit.

A doua zi am facut rost de doua resouri, dupa ce am reusit sa stric fierbatorul incalzind prea putin lapte. Am facut la resou paste (bun) si pastai cu mamaliga (total gresit), pentru ca am decis sa fim boemi (si pentru ca pastaile nu mai rezistau mult in frigider). Pastaile s-au facut in aproape doua ore, nici nu vreau sa ma gandesc cat vom plati curentul. You gotta do what you gotta do. Pe parcursul zilei de ieri inca aveam speranta ca pana seara se va rezolva. Gresit din nou.

A treia zi am avut pentru dimineata rasul de pe mamaliga (la temperatura camerei, deci bun), am putut incalzi ciorba si am gatit foarte rapid niste cotlete la tigaie si omleta. Diseara din nou sandvisuri. Deja ma astept ca toata tarasenia sa se prelungeasca si peste weekend, asa ca maine, la cumparaturile saptamanale, voi face stoc de alimente care se gatesc rapid (legume, fructe si nuci/seminte avem deja in camara):
- cus-cus - mancare calda, de post, care nu necesita fierbere, ci doar apa fierbinte
- conserve de ton si porumb
- fasole la conserva
- niste bacon pentru one pot pasta carbonara (smantana si pastele scurte le am deja)
- o cutie de gazpacho, daca gasesc - la noi se mananca ciorba/supa in fiecare zi, dar nu ma tenteaza sa fac o oala acum, pe factura de curent :)

Gatitul pe plita electrica la mare a fost un exercitiu foarte bun, am deja niste idei de mancare usor de pregatit.

In ultima jumatate de an ne-am tot invartit in jurul ideii de a cumpara o cana cu fierbator. Lipsa spatiului a fost motivul care ne-a oprit de fiecare data. Desi ar fi fost foarte utila acum, in continuare nu cred ca o vom cumpara. Fierbatorul face cam acelasi lucru si ocupa mult mai putin loc. Dar avem marele avantaj al faptului ca am putut imprumuta resou de la socri. Daca nu il aveam, probabil il cumparam acum (pe resou).

Voi cum va descurcati cand nu e gaz in aragaz?

PS Puteti citi cum o familie din Israel se pregateste pentru eventualele pene de curent si de apa, o lectura interesanta.


13 comments:

  1. O adevarata aventura la voi acolo....
    La noi fara gaz e tare naspa: avem centrala termica pe gaz, deci fara gaz inseamna: fara aragaz, fara apa calda si fara incalzire !!! Rau de tot!!!
    Noi avem o cana fierbator (am primit-o cadou) si sa stii ca o folosim destul de des. Nu este indispensabila, dar este cat de cat utila.

    Sa sa remedieze problema la voi cat mai repede!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dupa 4 zile s-a rezolvat :) Da, e chiar nasol daca ai centrala pe gaz. Noi am scapat ieftin

      Delete
  2. La mine totul e pe electricitate, daca pica...suntem mancati :D. Fara apa m-as duce la paraul din apropiere sau la gradina unde e un putz, si spala, dar fara curent... nici apa nu urca la etaj :D.

    Eu nu pot manca multe chestii din comert (din motive de alergii) asa ca daca nu as avea cum gati, as manca negatit. Lintea se poate germina 1-2 zile si consumat in salate, supe gen gaspacho. Mai am rezerve de miere, gem. As face mancaruri rapide, ca in camin la facultate: oua ochi/fierte (fierb o data pt 2-3 zile), paste (alea mici sau alea de orez fierb mai repede), couscous (fac des, am gasit unul din orz integral), ficatei (ieftin si rapid), peste fiert (pt pasta de peste), legume la wok etc. Multe se gatesc mai repede daca sunt inmuiate.
    De, fiind pe electricitate m-am uitat sa consum putin ca platesc ... gazul in romania e inca ieftin ca avem exploatari interne dar se termina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lintea germinată, dar negătită, e toxică. Toate leguminoasele tb. neaparat gătite. Nu vă luați după ce se găsește prin magazine (la germeni/vlăstari mă refer). Nu toți sunt sănătoși. Dar dacă se cumpără, încă există pe rafturi... :)

      Delete
    2. Ne gandeam la un moment dat daca sa trecem pe cuptor electric cand decedeaza aragazul, dar gazul e asa ieftin. Noi coacem destul de des si ma intreb daca nu am da mai multi bani pe curent decat dam acum pe gaz.
      Ideile de mancare de mai sus sunt excelente si pentru perioade aglomerate, cand nu ai timp sa stai mult la gatit.

      Delete
    3. Am prieteni vegani care consuma des asa (germinat). Cu siguranta ca in multe alimente gasim si lucruri bune si lucruri toxice, si ei probabil zic la fel de gatitul oaselor de 4-6 ore pe foc pana fac piftia/supa de oase.
      Cu electricitatea, atrag atentia ca gatitul pe gaz e mai ieftin acum nu o sa mai fie peste ani (gaz de exploatat mai are romania dar pretul creste creste, decis de rusi). Asa ca profita de ce este. Noi avem un cuptor mic electric si plita, dar de cand incerc sa gatesc putin si calculat, am ajuns sa reduc simtitor factura de electricitate. Cum gatesc putina carne, deschid cuptorul rar (vine iarna si o sa fie mai des). Mai am wok-ul de care sunt multumita (deschid la minim si se gateste mai repede decat in oala obisnuita pt ca nu pierde la fel de multa caldura). Vara se vede si mai bine diferenta la caldura de langa.

      Delete
  3. Nici nu știam că mai există fierbător de cumpărat. Bine de știut. :) Mi se pare că te-ai descurcat onorabil. Eu nici nu mă agitam atât. :d Zic acum, că nu sunt pusă în situația asta. :)
    Nici noi nu avem încălzire cu gaz, din fericire. Se mai oprește gazul, tot la câteva luni. Dar doar pentru câteva ore. De obicei dimineața. Și tot de obicei pun afiș jos, la scara blocului, așa că-s cât de cât pregătită. La noi se mănâncă ce-i în frigider. Dacă vine până la prânz încălzesc mâncarea. Dacă nu, salate: cu mei (fiert în ziua anterioară), legume și ton/sardine din conservă sau cu fasole (din conservă) și legume sau... Uneori mâncăm doar pește din conservă cu ceva legume sau avocado, unt, hummus, zacuscă... Sau luăm ceva de la vietnamezi, că o dată la câteva luni nu-i bai. :)
    Tăițeii de orez fierb foarte repede (în loc de paste). Meiul iar fierbe foarte repede. Am fiert azi dimineață pt. 2 zile. Pus când începe apa să fiarbă și e gata în 3-4 minute (dacă este hidratat peste noapte).

    La noi nu se mănâncă supă/ciorbă chiar zilnic. Acum că a început frigul fac și eu mai des. Dar vara când e cald nu-mi place mai deloc. Nici la băieți nu are trecere vara... Gazpacho la cutie găsești în Mega. E rea la gust, zice al meu soț. A luat o singură dată. Poți să faci supă cremă de conopidă sau de broccoli congelat sau ce le place fetelor, fierbe repede. Weekend fain!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiar, am uitat de mei. Nu am mai luat de mult timp si mi s-a facut pofta :) Gazpacho decent am luat de la Lidl in saptamana spaniola, de la Mega nu am incercat, dar nici nu ma mai incumet, daca zici.
      Ai mei rezista pe mancare rece maxim o zi, apoi incep sa se revolte :))
      Weekend fain si tie!
      PS de la ce vietnamezi iei?

      Delete
    2. nici eu nu m-as fi agitat atata :) - salate si fructe si gata :) .

      Delete
  4. La noi dacă se ia curentul e mare bai :) în ce privește meniul, avem o cămară plină cu de toate. Descoperirea toamnei a fost însă rețeta de ghiveci de legume, cu tot cu orez, pus la borcan pentru la iarnă de care a dat mama. Am și testat un borcan și ne-a plăcut mult.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si mama facea in alti ani, e delicios! Anul asta nu a mai apucat sa pregateasca, o sa ii ducem dorul :)

      Delete
  5. Si la noi se pune afis daca opresc gazul si ma orientez sa gatesc ! incalzesc mincarea la microunde. Tot la microunde pot sa fac repede mamaliga, oua fierte sau omleta, chestii care se prepara repede, in rest doar floricele din cind in cind. Intentionez sa-mi cumpar o oala CrokPot nu neaparat ca se opreste gazul, pot sa o programez si am mincare cind vreau plus ca nu mai stau linga cratita pina e mincarea gata, consuma curent pe ora cit un bec de 75 sau 100 in functie de setarea preferata ! O seara buna, Ligia !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si la noi se pune afis de obicei, de data asta a fost o urgenta, au venit la usa la 11 noaptea. Ne-am uitat si noi dupa un crock pot, inca invartim in cap ideea de a lua unul. Seara frumoasa, Geta!

      Delete