15 March 2014

Despre imprimante si CISS

Mi-am dorit foarte foarte mult o imprimanta color. Pentru fise, planse, template-uri, tot packs, retete si alte minunatii de pe internet. Anul trecut am facut cum am facut si ne-am luat o multifunctionala Epson. A fost bad news de la inceput: nu mergeau setarile pentru printul color din pdf, in loc de negru scotea un fel de mocirliu (culoarea mocirlei) verzui, printa cu dungi. Am luat-o in spate (ca atunci nu aveam masina) si am mers cu ea in capatul celalalt al orasului la service, sa ne spuna ca merge si nu are nimic. Trebuia doar sa schimbam niste setari din soft.

Apoi am hotarat sa ii punem CISS. Practic, se inlocuiesc cartusele originale cu niste cartuse cu tubusoare, care isi trag cerneala din niste borcanase care stau pe masa, langa imprimanta:
CISS
CISSul nostru

sursa foto

Sursa foto
Din punctul meu de vedere, singurul avantaj al CISS-ului este pretul. Pentru imprimanta noastra, un cartus original costa in jur de 50 RON. Avem 4 cartuse, deci 200 RON. Primele cartuse am inteles ca oricum se consuma mai repede - noi nici nu am apucat sa ne lamurim cum e sa ai imprimanta, ca s-au si dus cartusele originale. Apoi am pus CISS. Un borcan de cerneala de la CISS are aproximativ la fel de mult tus ca 10 cartuse normale, iar pretul unui borcan este de 10 RON. Deci 40 RON in total. Avem sistemul instalat de 3 luni, timp in care am printat in stanga si-n dreapta si abia a scazut tusul colorat la jumatate. Doar borcanul de negru l-am reincarcat, pentru ca am printat carti in nestire, inclusiv doua exemplare din Descoperirea copilului (300 si ceva de pagini exemplarul).

Insa toata tarasenia vine si cu niste dezavantaje demne de luat in calcul:
- erori destul de dese - sistemul nu recunoaste cartusele si trebuie resetat, ceea ce dureaza cateva minute, timp in care nu se poate printa. Apoi trebuie calibrat din nou, altfel imaginile ies in dungi. Nu e mare lucru, dar poate deveni destul de enervant daca trebuie sa faci asta de 4 ori, cand te grabesti sa scoti ceva la imprimanta.
- probleme la copiere - tot din cauza ca apar erori in recunoasterea cartuselor. Am xeroxat o carte de 100 de pagini, pentru ca trebuia sa o duc in dimineata urmatoare inapoi la biblioteca, resetand cartusele la fiecare 3 pagini. Am terminat la ora 3 dimineata, cale de 5 episoade de Lark Rise to Candleford mai tarziu (trebuia sa imi gasesc o ocupatie cat timp ea calibra si re-calibra cartusele)
- spatiul si siguranta sistemului, mai ales intr-o casa cu copii mici - borcanasele ocupa ceva spatiu si trebuie musai sa stea langa imprimanta, la acelas nivel cu ea.
- transportul - tot din cauza nivelului la care se afla borcanasele fata de imprimanta; se intampla ceva legat de principiul vaselor comunicante (daca imi amintesc bine din fizica pe care am facut-o in generala) si daca misti borcanasele mai sus sau mai jos, prind aer pe tuburi si nu mai printeaza; caz in care trebuie sa desfaci chestii pe acolo si sa tragi aerul de pe tuburi cu o seringa (to make one long and dirty story short)
- calitatea printarii foto nu e aceeasi cu fotografiile lucrate de un studio foto - dar asta e valabila si pentru cartusele orginiale, aveam sa aflam dupa 3 zile de umblat la setari si la setarile setarilor, pentru ca poza printata de noi nu iesea la fel ca cea din albumul foto. Nu iese. Nu are cum sa iasa. Ne-am chinuit degeaba si am stricat hartia foto tot degeaba. (Hartia foto pentru Epson costa 20 RON/140 buc)

Totusi, tragand linie, pentru noi merita sa mergem mai departe in formula asta.

- nu avem lucruri pretentioase de printat. O folosim mai ales pentru tot felul de fise pentru Maria si pentru carti.
- e foarte foarte foarte bine sa ai scanner si copiator la indemana - te scuteste de multe drumuri la xeroxul din colt
- am scos multe poze la imprimanta, desi calitatea nu e de studio foto. Imaginile se vad bine, culorile sunt ok, iar pretul e mult mai mic, in comparatie cu orice varianta de tiparire foto. Plus ca poti face totul de acasa, ceea ce a fost tare bine in perioada Craciunului, cand am pregatit multe poze pentru bunici, fara sa ne mai plimbam prin oras
- am combinat imprimanta cu un laminator luat de black friday de la Lidl la jumate de pret - in materie de materiale pentru Maria, the sky is the limit!
- am folosit copiatorul in varianta color pentru a-i face Mariei fise din cartile de activitati care sunt pentru copii mai mari - am primit sau am cumparat diverse carti de activitati care sunt prea mari pentru Maria, dar ea vrea sa le folosim; asa ca am xeroxat pagini din ele si i le-am dat Mariei sa se desfasoare
- mi-am scos la imprimanta retetele pe care le aveam salvate in bookmarkuri si mi-am facut carti de bucate personalizate (o splendoare!)
- mi-am facut template-uri color foarte vesele pentru agenda mea de baza

Probabil nu as fi facut multe din lucrurile de mai sus daca trebuia sa dau banii pe cartuse originale. Mi-am mancat ficatii cu varf si indesat in momentele in care nu ii nimeream setarile si printa in dungi? Da. Am vrut sa ii fac vant discret pe geam atunci cand scotea totul in mocirliu verzui?Cu siguranta! E mai bine sa folosesti cartuse originale, daca poti? Cu siguranta! Dar daca nu poti, CISSule o varianta de luat in calcul, mai ales cand vine vorba de volumul printat.

Daca va bate gandul de un CISS si pot sa va ajut cu ceva informatii, dati un semn. In trei luni de zile am trecut prin multe si ne-am bagat mainile in imprimante pana la coate, deci poate va putem fi de folos.

Later edit: Am aflat, destul de tarziu, ca Epson a "oficializat" relatia cu CISS si a scos o serie de imprimante cu CISS la purtator. Epson L300, cea mai ieftina din serie, costa intre 723 si 839 RON.

2 comments:

  1. Salutare, Ce model de imprimanta Epson aveti? Am vazut ca au imprimante multifunctionale cu CISS de la mama lor (seria L).
    Ma gandeam si eu sa iau un Canon MG5450, am gasit undeva CISS pentru ea. Cu toate astea, as fi preferat cartuse compatibile, sa nu ocupe loc pe birou.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut! Noi avem un Epson XP 305 - atat s-a intins bugetul pe care il aveam atunci si nici nu stiam ca exista Epson cu CISS integrat. Chiar sunt curioasa cum merge.

      Prietenii nostri care au Canonuri au avut ceva bataie de cap cu ele - se pare ca sistemul se amorseaza mai greu si da erori mai dese din cauza CISSului. Si baietii de la firma de CISS ne spuneau ca Epsonul se comporta cel mai bine in situatia asta.

      Spor!

      Delete