25 April 2012

Organizarea organizarii

De cand ma stiu am avut o pasiune pentru organizatoare. Cutii, cutiute, borcane, sertarase, cosulete - in principiu orice recipient in care puteam sa pun ceva. Asta nu inseamna ca la mine in camera era mereu curat si ca mama era fericita. Chiar deloc, traiam intr-un haos total, dar plin de diverse cutii pentru fiecare subcategorie de lucruri din casa.

La fel si cu agendele si produsele de papetarie. Nota: sunt genul de persoana care nu prea are pareri clare despre multe lucruri, dar cand vine vorba de papetarie, nu ne jucam. Nu pot scrie pe patratele, nici pe orice fel de linii - doar pe liniile gri deschis, daca spatiile dintre linii sunt foarte largi. In rest, doar coli albe, sa am libertatea de a alege spatiul dintre randuri. Va dati seama ce greu imi era sa imi gasesc caiete pana am ajuns la facultate, unde se putea scrie pe foi :)) Cand mama a ajuns sa lucreze la una din cele mai mari papetarii din orasul nostru mic din Moldova, credeam ca sunt in al noualea cer. O vizitam foarte foarte des la serviciu :D In perioada aceea, si nu numai, m-am ales cu o sumedenie de caiete/carnetele/agende/mape de toate formele, culorile si consistentele posibile. Multe sunt si acum neincepute pentru ca nu am gasit ceva suficient de bun de scris in ele...

Asadar, combinand cele doua de mai sus, am ajuns in impasul organizatoric actual.
Am atatea lucruri in cap si asa de putini neuroni activi, incat am 9 agende/caiete pe rol, pe post de memorie externa. Toate contin tudulist-uri cu zeci de puncte si turidlist-uri cu zeci de carti. Toate isi asteapta cate o coperta draguta din material, pe cand o sa invat sa cos la masina. Pana atunci, vi le prezint de sus in jos si de la stanga la dreapta, in ordinea numerelor de pe tricou:

- Caietul cu informatii despre educatia copiilor (cel cu mingea de fotbal) - in care imi notez ce e de retinut din cartile de educatie-psiho-peda-chestii pe care ma simt datoare sa le citesc (am inteles ca asta trece de la al doilea copil incolo :) )

- Caietul despre viata de familie (urmatorul din dreapta) - unde am notat lucruri legate de casatorie, pentru inceput ce am citit pe blogul Irinei cu pixul in mana :)) Si trebuie sa reiau Scrisori Caterinei, cu simtul raspunderii, la puricat

- Agenda de serviciu (cea albastra) - pentru ca lucrez de acasa, e nelipsita de pe birou

- Caietul de retete (mapa neagra) - la care am muncit mai mult decat am gatit. Mi-am facut template-uri in Corel (in curand pe blog, printabile) pentru ca nimic din ce am gasit pe net nu s-a potrivit fix la fix. Apoi am transcris retetele pe care le aveam si cele salvate in calculator (asta e un proces care nu se termina niciodata). E sursa permanenta de glume pentru Domnul Sot "Ce faci? Iar scrii retete? Ai terminat deja de facut tot din toate cele 10 carti de bucate din biblioteca?". Men...
- Caietul de craft (randul din mijloc, stanga) - un caiet superb cu foaie velina, pe care imi fac listele de proiecte de craft si eventualele schite. Zace nefolosit si nebifat de cand l-am facut :-|

- Caietul Mariei (cel cu floare, evident) - am facut research temeinic cu privire la ce activitati si combinatii alimentare sunt necesare pentru "dezvoltarea armonioasa a copilului". Asta in timp ce fata vroia sa ne jucam, dar eu aveam treburi mult mai importante de facut, respectiv sa citesc despre cum si cat ar trebui sa ne jucam (emoticon care se ia cu mainile de cap)

- caietul de lectura (jos, stanga) - in care incerc sa imi notez ce e demn de retinut din ce citesc (altceva in afara de educatie si familie). Doar ca nu am mai citit de muuuuult. Pentru ca am treaba sa fac research despre chestii pe care nu apuc sa le fac (v. mai sus)

- Caietul Girly (cel cu Tweety, cum altfel) - unde tin lucrurile strict legate de mine

- Jurnalul casei (cel cu fete de oameni) - care e piesa centrala a colectiei, in care mi-am facut un template de "tu du list", unul de meniu saptamanal, unul de lista de cumparaturi (daca reveniti, o sa le gasiti curand la descarcat in caz ca aveti nevoie). In principiu Jurnalul casei coordoneaza tot ce se intampla in celelalte 8 caiete, practic organizeaza organizarea.......

Hi, I'm Ligia, I'm a tudulist junkie.

4 comments:

  1. Mi-ai dat niste iedi foarte frumoase.

    Eu am de ceva timp caietul organizatoric al casei (care contine ide, menu planning,cumparaturi, rutina zilnica, to do, filme si bloguri pe care le vad sau vreau sa le vad, organizare bani), dar simteam ca nu acopera tot. Asa ca o sa mai cumpar niste carnetele dragute pe care sa le implementez.


    Sunt inca la inceput cu organizarea si cu viata de familie, asa c aprin incercare vreau sa vad e mi se potriveste si cred ca sunt pe drumul cel bun, avand si ideile de la tine.

    Eu pe langa acest caiet am si un dosar unde mi-am notat de pe bloguri diverse sfaturi, insa majoritatea sfaturilor despre organizare, bani etc si retelor le am in format electronic, dar vreau sa le trec in format real - ce-i in mana nu-i minciuna spune proverbul.

    Mi-am invatat lectia cu pierderea tutror pozelor pe care le-am trecut linistita pe cduri, crezand ca sunt vesnice. Desigur ca intr-un an cd urile s-au demagnetizat si am ramas fara ele.

    ReplyDelete
  2. Ce bine ca nu sunt singura care sta sa treaca tot pe hartie :) chiar, un dosar (eventual cu inele) e tare bun la casa omului ca poti sa tot adaugi in el si sa il organizezi dupa cum ti-e mai la indemana. Eu am apucat sa fac caiet separat pentru fiecare, dar nu sunt 100% ok cu sistemul asta pentru ca foile de la caiet nu poti sa le aranjezi-rearanjezi asa usor... dar nici sa le rescriu nu as vrea, cred ca pana la urma o sa le tai din caiet si sa le pun in mapa (pe cele format A4, cel putin)

    CDurile mor asa de repede? Mi-e frica sa ma uit sa vad cu ce am mai ramas... tu le-ai pus pe hartie? Ma gandesc acum la pozele cu fetita mea mai ales si chiar nu as vrea sa raman fara ele...

    ReplyDelete
  3. Pt caiet, am vazut in librarii uin fel de dossarele de marimea A5 cu inele care se deschid. Tot ce trebuie sa faci este sa deschizi inelul si pui cate jumatati de foi A4 vrei, desigur perforate.

    Eu sunt la inceptu si inca verific diverse sisteme. Oricum, caietul de casa (adica cu activitati curente lista cumparaturi, to do, etc) este un caiet oarecare dar foarte gros si pe care il arunc cand termin (pt ca nu notez pe el ceva durabil ce merita pastrat). Pe langa acesta ar merge inca un caiet din acela u inel ce se deschide, impartit pe categoriile pe care le vrei (idei pt casa, citate, etc) si un dosar cu sfaturi si retete. Eu cred ca pe varianta asta o sa merg, doar trebuie sa mai iau caietul cu inelele acelea speciale.

    Cat despre cd uri, mie mi s-a intamplat. Anul asta vreau sa economisesc pt o memorie extensibila pe care sa tinem si eu si sotul lucrurile pe crae nu vrem sa le pierdem. Eu cel putin am muncit un an intreg ca sa imi adun retete din imagini si sa fac poze la retete din revista.

    BTW, eu mi-am aruncat toate revistele, am rupt doar foile ce ma interesau si le-am pus in dosar. Asa am eliberat un dulap intreg de prostii.
    M-am intins cam mult!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, caietele acelea mecanice A4 sunt tare comode. Pe ele mi-am facut retele si caietul de casa. Si marchez categoriile cu lipiciosi din aceia pentru contracte, colorati.

      Imi pare rau ca ai pierdut asa multe informatii (si mai ales atata munca). Intr-adevar, un hard extern e o solutie ceva mai sigura.

      Mult spor la shopping de caiet :)

      Delete