04 August 2023

Despre citit

 



Cititul este mersul meu in vacanta. Incui usa si plec. Umblu brambura pe strazile din Saint Malo, intr-o dimineata cu ceata sarata, inainte de razboi. Bat mingea in Drumul Taberei in anii '70. Ma tarai printr-o mocirla cu Bear Grylls si apoi stau cu el pe Everest. Cunosc vanatori de zmeie, croitorese, legatori de carti, sportivi, contese, ursi de plus.

Sunt vacante si vacante. Sunt locuri in care revii an de an, pentru ca ti-s oamenii dragi si pentru ca cineva ti-a scris o strada ingusta, cu muscate rosii in ghivece, sau lumina soarelui printre frunzele de primavara sau coaja aspra a painii de la brutarie - le-a scris pe toate si acum te lasa sa le descoperi in tihna si sa te bucuri de ele.

Sunt locuri austere, in care nu vezi mai nimic, dar auzi voci stranii si simti o apasare in piept. Vacante in care nu iti gasesti locul si abia astepti sa te intorci acasa.

Sunt locuri in care te arunci cu capul inainte si care te lasa plin de vanatai. Care te inghit cu totul, te vrajesc si apoi te sfasie in mii de bucatele. Locuri de care iti amintesti cu teama si cu bucurie. Locuri despre care nu stii ce sa crezi sau ce sa simti. Locuri carora nu stii daca vrei mai avea curaj sa le treci vreaodata pragul, desi inca iti staruie printre ganduri.

Voi prin ce lumi umblati cand cititi?

2 comments:

  1. Eu încă sunt șocată că ai revenit pe blog după o absență de 6 ani. :)

    ReplyDelete
  2. Nu foarte consecvent, se pare :) dar citesc mereu blogul tau

    ReplyDelete