12 February 2016

The Kite Runner

Am lasat sa treaca niste timp, pentru ca multa vreme nu am stiut ce sa zic si ce sa simt despre cartea asta. M-a lasat intr-asa o confuzie incat, nici la 3 luni dupa, nu stiu daca sa o recomand sau nu. Si daca mi-a placut sau nu.



Scriitura e cu siguranta minunata si foarte aproape de sufletul meu. Modul in care scrie Hosseini, imaginile pe care ti le pune in fata ochilor te acapareaza atat de mult incat ajungi sa traiesti cu totul acolo, in Afganistanul prosper, in plina epoca de aur, si apoi in Afganistanul distrus de razboaie. Vezi zmeiele colorate pe cer, simti ata lor tensionata in varful degetelor, simti mirosul kebabului si gustul rodiilor coapte.

Si tocmai pentru ca vezi si simti atat de multe te marcheaza violenta, abuzurile, crimele, distrugerea. Pentru ca traiesti cu tot sufletul acolo si le simti pe toate foarte aproape de tine.

Pentru mine a fost un rollercoaster emotional. Bucuria de a descoperi o scriitura care te transpune cu totul in alta lume si imaginile sfasietoare cu care ramai in cap mult timp dupa; lupta pentru izbavire si apasarea infioratoare a tuturor relelor care se intampla in lume. Tragand linie, e o carte care m-a marcat profund, care m-a traumatizat, care mi-a dat o stare grea de bolovan pe piept, care mi-a lasat in minte niste imagini minunate si care m-a uimit prin puterea ei de a te duce in locuri.

Sunt curioasa sa imi spuneti si parerile voastre despre ea. Am inteles ca si filmul este foarte bine facut (si e mai putin detaliat in descrierea anumitor lucruri potential traumatizante) decat cartea - eu nu am avut taria sa il vad, astept parerile voastre si pe tema asta.

12 comments:

  1. E un film frumos, sa te uiti la el. Are un moment dur, dar nu e asa descriptiv ca in carte probabil. Eu am citit "And the mountains echoed"... tot o carte strong, dar deosebita prin puterea ei de a te duce pe alte taramuri, in alta lume, in alta societate...

    ReplyDelete
    Replies
    1. "And the mountains echoed" era prezentata pe coperta exemplarului meu din Kite Runner. E cu copii abuzati? Ca nu mai pot :-s

      Delete
    2. Nu, nu e cu copii abuzati, dar nici o carte usoara nu e, e frumoasa, dar e grea!

      Delete
    3. Multam de clarificari, atunci cred ca mai stau putin :)

      Delete
    4. Despre A thousand splendid suns era vorba, nu am citit And the mountains echoed, probabil imi doresc f mult. Eu cartea am citit-o prin bunavointa Nicoletei. Felicitari pentru bebe!!!

      Delete
    5. Daca o citesti si pe ea, sa imi spui :)
      Multumim mult!

      Delete
  2. MI-a placut si mie, dar nu la fel de mult ca celelelte doua carti ale lui KH. Ultima, cea mentionata de Irina, e chiar minunata atat ca scriitura cat si ca poveste. Iti recomand sa le citesti si pe celelalte, A thousand splendid suns e mult mai dramatica, poate si ca ceea ce descrie cartea se intampla multor mii de femei in Afganistanul de astazi.
    Am vazut si filmul, e frumos, sa-l vezi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multam de recomandari, o sa mai incerc o data dupa ce nasc, acum trebuie sa locuiesc intr-o happy bubble literara :))

      Delete
    2. Hehe, felicitari, am simitit eu niste vibratii la un moment dat! Sa ai sarcina usoara, cand apare bebelusul/a!

      Delete
    3. Multumim, sa dea Doamne sa fie bine, mai avem foarte putin :)

      Delete
  3. Mie mi-a plăcut enorm de mult, cu toate că e de o tristețe fără margini. Cartea aceasta a rămas vie în mintea mea, deşi a trecut ceva timp de când am citit-o.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andreea, mi-a scapat cumva comentariul tau. Asta cred ca e marele talent al lui Hosseini: faptul ca scriitura lui te bantuie mult timp dupa ce ai citit cartile

      Delete