28 March 2014

Super agenda si un "to do list" de printat

De cand avem imprimanta cu CISS, mi-am facut de cap in ultimul hal cu caietele, mapele si jurnalele gospodaresti. La jurnalul casei am mesterit cel mai mult, pana l-am adus la o forma functionala si colorata (pe dinauntru) si draguta :) Trebuie sa ii mesteresc si o coperta din material dupa modelul de aici, dar masinii de cusut nu i-a sunat ceasul inca.


Dupa ceva ore de sapat pe internet dupa template-uri, scos la imprimanta, taiat si perforat foi am in sfarsit "memoria externa" functionala la care am visat intotdeauna: super-agenda casei! Mai precis, super-caietul-mecanic-al-casei, pentru ca, de cand au intrat caietele mecanice in viata mea, nu mai exista alte variante. Am ajuns la concluzia ca agendele si caietele normale imi limiteaza libertatea de miscare si nu putem convietui pasnic :P

Revenind, am impartit mega-caietul mecanic in mai multe sectiuni:

To do list zilnic
Am incercat mai multe variante, dar nici una dintre ele nu mi s-a potrivit manusa (poate si pentru ca am foarte foarte multi pitici pe tema papetariei si a spatiului dintre randuri :)) ) asa ca am stat ceva vreme sa imi fac un template personalizat. El arata cam asa:
Daca va place si vi se pare util, puteti descarca un to do list gol (fara ce am completat eu in partea dreapta). Am mai facut un template de to do list + multumesc (eu am renuntat la varianta asta pentru ca arunc foile dupa ce trece ziua respectiva si am in agenda niste foi separate unde imi notez lucrurile pentru care sunt recunoscatoare). Lista e in format A5, cate doua pe o pagina A4. PS sunt 10 pahare cu apa, ca tot vine vara ;)

To do list saptamanal - de aici:


To do list - dumping ground - locul in care imi notez tot ce imi vine in minte ca trebuie facut, pe termen mai lung sau mai scurt, sa nu uit. Template de aici


Foi simple, pentru notite (nu m-am putut abtine si mi-am facut un template si pentru asta :P):

Lista cu carti de citit:

Lista de cumparaturi:

Tabelul cu apometrele
Adresele persoanelor carora le scriu scrisori/trimit colete
Lista cu zilele de nastere, de aici
Lista cu conturi si parole (prescurtate, cat sa stiu care si cum)
Lista pentru curatenia generala (sparta in taskuri de 15-20 de minute)

Foi cu retete de detergenti si tot felul de alte informatii utile la casa omului

Informatii cu privire la masina (revizii, RCA, ITP, etc)
Lista de storage - mi-am notat ce am ascuns sub pat, pe dulapuri, etc., sa imi fie mai usor sa le gasesc fara sa le rascolesc pe toate

De regula printez totul pe foi reciclate - prietena mea care a terminat arhitectura ne-a facut un bine cu vreo 2 cutii de hartie (cursuri printate pe o singura parte) - tai si perforez. Partea cu taiatul ia putin mai mult timp, dar fac asta cam la doua luni, asa ca merita.

Daca nu ati gasit inca un template care sa va multumesca, puteti da oricand un ochi pe Pinterest. Am descarcat o multime de template-uri de liste si de materiale pentru home management binders pentru ca-s asa frumoase de nu m-am putut abtine.

Voi aveti mega-agenda casei? Ce mai notati in ea?

25 March 2014

Despre Jerome

Imi amintesc perfect de intalnirea cu Jerome. Nu cred ca aveam mai mult de 10-11 ani. Tata comandase niste carti (lucru destul de neobisnuit pe vremea aceea) si a venit de la posta cu coletul maro de carton. Nu mai stiu exact ce carti mai erau in cutie, dar tin minte zambetul larg al tatalui meu cand a scos din pachet o carte mica, patrata, cu coperta neobisnuit de colorata. Trei intr-o barca, fara a mai socoti si cainele. In zilele urmatoare, auzeam doar chicoteli din coltul de casa unde se afla tata, cu cartea in mana. Mi s-a parut teribil de ciudat si abia asteptam sa o termine, sa pun si eu mana pe ea, sa aflu ce poate sa fie atat de amuzant.

foto

N-am aflat. La 10 ani, umorul excesiv de britanic al lui Jerome nu te prinde. Abia prin liceu am inteles de fapt de ce radea tata in continuu in timp ce citea si abia atunci mi-a mers de-a dreptul la inima.

De cand l-am cunoscut pe Jerome au trecut vreo 18 ani. De cand ii citesc cartile in fiecare an au trecut vreo 10. Timp in care ne-am cunoscut, ne-am placut, am ras cot la cot si ne-am emotionat impreuna, am uitat putin unul de altul, doar sa ne putem bucura si mai mult cand ne revedem. Si, de fiecare data cand ne revedem, ma surprinde de parca e prima data cand pun mana pe una din cartile lui, prima data cand imi spun ca pur si simplu nu se poate mai bine si mai britanic de atat:

"One or two friends to whom I showed these papers in manuscript having observed that they were not half bad, and some of my relations having promised to buy the book if it ever came out, I feel I have no right to longer delay its issue. But for this, as one may say, public demand, I perhaps should not have ventured to offer these mere "idle thoughts" of mine as mental food for the English-speaking peoples of the earth. What readers ask nowadays in a book is that it should improve, instruct, and elevate. This book wouldn't elevate a cow. I cannot conscientiously recommend it for any useful purposes whatever. All I can suggest is that when you get tired of reading "the best hundred books," you may take this up for half an hour. It will be a change." (Preface - Idle thoughts of an idle fellow)

“I don't understand German myself. I learned it at school, but forgot every word of it two years after I had left, and have felt much better ever since."(Three men in a boat)

 “It would not be a good place for the heroine of a modern novel to stay at.  The heroine of a modern novel is always “divinely tall,” and she is ever “drawing herself up to her full height.”  At the “Barley Mow” she would bump her head against the ceiling each time she did this." (Three men on a boat)

 “It must be eight years since I last saw Joseph Taboys. How pleasant it would be to meet his jovial face again, to clasp his strong hand, and to hear his cheery laugh once more! He owes me 14 shillings, too.” (Idle thoughts of an idle fellow)

Puteti descarca gratuit cartile lui Jerome pe Project Gutenberg

 

21 March 2014

15 March 2014

Despre imprimante si CISS

Mi-am dorit foarte foarte mult o imprimanta color. Pentru fise, planse, template-uri, tot packs, retete si alte minunatii de pe internet. Anul trecut am facut cum am facut si ne-am luat o multifunctionala Epson. A fost bad news de la inceput: nu mergeau setarile pentru printul color din pdf, in loc de negru scotea un fel de mocirliu (culoarea mocirlei) verzui, printa cu dungi. Am luat-o in spate (ca atunci nu aveam masina) si am mers cu ea in capatul celalalt al orasului la service, sa ne spuna ca merge si nu are nimic. Trebuia doar sa schimbam niste setari din soft.

Apoi am hotarat sa ii punem CISS. Practic, se inlocuiesc cartusele originale cu niste cartuse cu tubusoare, care isi trag cerneala din niste borcanase care stau pe masa, langa imprimanta:
CISS
CISSul nostru

sursa foto

Sursa foto
Din punctul meu de vedere, singurul avantaj al CISS-ului este pretul. Pentru imprimanta noastra, un cartus original costa in jur de 50 RON. Avem 4 cartuse, deci 200 RON. Primele cartuse am inteles ca oricum se consuma mai repede - noi nici nu am apucat sa ne lamurim cum e sa ai imprimanta, ca s-au si dus cartusele originale. Apoi am pus CISS. Un borcan de cerneala de la CISS are aproximativ la fel de mult tus ca 10 cartuse normale, iar pretul unui borcan este de 10 RON. Deci 40 RON in total. Avem sistemul instalat de 3 luni, timp in care am printat in stanga si-n dreapta si abia a scazut tusul colorat la jumatate. Doar borcanul de negru l-am reincarcat, pentru ca am printat carti in nestire, inclusiv doua exemplare din Descoperirea copilului (300 si ceva de pagini exemplarul).

Insa toata tarasenia vine si cu niste dezavantaje demne de luat in calcul:
- erori destul de dese - sistemul nu recunoaste cartusele si trebuie resetat, ceea ce dureaza cateva minute, timp in care nu se poate printa. Apoi trebuie calibrat din nou, altfel imaginile ies in dungi. Nu e mare lucru, dar poate deveni destul de enervant daca trebuie sa faci asta de 4 ori, cand te grabesti sa scoti ceva la imprimanta.
- probleme la copiere - tot din cauza ca apar erori in recunoasterea cartuselor. Am xeroxat o carte de 100 de pagini, pentru ca trebuia sa o duc in dimineata urmatoare inapoi la biblioteca, resetand cartusele la fiecare 3 pagini. Am terminat la ora 3 dimineata, cale de 5 episoade de Lark Rise to Candleford mai tarziu (trebuia sa imi gasesc o ocupatie cat timp ea calibra si re-calibra cartusele)
- spatiul si siguranta sistemului, mai ales intr-o casa cu copii mici - borcanasele ocupa ceva spatiu si trebuie musai sa stea langa imprimanta, la acelas nivel cu ea.
- transportul - tot din cauza nivelului la care se afla borcanasele fata de imprimanta; se intampla ceva legat de principiul vaselor comunicante (daca imi amintesc bine din fizica pe care am facut-o in generala) si daca misti borcanasele mai sus sau mai jos, prind aer pe tuburi si nu mai printeaza; caz in care trebuie sa desfaci chestii pe acolo si sa tragi aerul de pe tuburi cu o seringa (to make one long and dirty story short)
- calitatea printarii foto nu e aceeasi cu fotografiile lucrate de un studio foto - dar asta e valabila si pentru cartusele orginiale, aveam sa aflam dupa 3 zile de umblat la setari si la setarile setarilor, pentru ca poza printata de noi nu iesea la fel ca cea din albumul foto. Nu iese. Nu are cum sa iasa. Ne-am chinuit degeaba si am stricat hartia foto tot degeaba. (Hartia foto pentru Epson costa 20 RON/140 buc)

Totusi, tragand linie, pentru noi merita sa mergem mai departe in formula asta.

- nu avem lucruri pretentioase de printat. O folosim mai ales pentru tot felul de fise pentru Maria si pentru carti.
- e foarte foarte foarte bine sa ai scanner si copiator la indemana - te scuteste de multe drumuri la xeroxul din colt
- am scos multe poze la imprimanta, desi calitatea nu e de studio foto. Imaginile se vad bine, culorile sunt ok, iar pretul e mult mai mic, in comparatie cu orice varianta de tiparire foto. Plus ca poti face totul de acasa, ceea ce a fost tare bine in perioada Craciunului, cand am pregatit multe poze pentru bunici, fara sa ne mai plimbam prin oras
- am combinat imprimanta cu un laminator luat de black friday de la Lidl la jumate de pret - in materie de materiale pentru Maria, the sky is the limit!
- am folosit copiatorul in varianta color pentru a-i face Mariei fise din cartile de activitati care sunt pentru copii mai mari - am primit sau am cumparat diverse carti de activitati care sunt prea mari pentru Maria, dar ea vrea sa le folosim; asa ca am xeroxat pagini din ele si i le-am dat Mariei sa se desfasoare
- mi-am scos la imprimanta retetele pe care le aveam salvate in bookmarkuri si mi-am facut carti de bucate personalizate (o splendoare!)
- mi-am facut template-uri color foarte vesele pentru agenda mea de baza

Probabil nu as fi facut multe din lucrurile de mai sus daca trebuia sa dau banii pe cartuse originale. Mi-am mancat ficatii cu varf si indesat in momentele in care nu ii nimeream setarile si printa in dungi? Da. Am vrut sa ii fac vant discret pe geam atunci cand scotea totul in mocirliu verzui?Cu siguranta! E mai bine sa folosesti cartuse originale, daca poti? Cu siguranta! Dar daca nu poti, CISSule o varianta de luat in calcul, mai ales cand vine vorba de volumul printat.

Daca va bate gandul de un CISS si pot sa va ajut cu ceva informatii, dati un semn. In trei luni de zile am trecut prin multe si ne-am bagat mainile in imprimante pana la coate, deci poate va putem fi de folos.

Later edit: Am aflat, destul de tarziu, ca Epson a "oficializat" relatia cu CISS si a scos o serie de imprimante cu CISS la purtator. Epson L300, cea mai ieftina din serie, costa intre 723 si 839 RON.

13 March 2014

Viata e frumoasa

Colorat cot la cot cu copilul, de la 7 la 8 dimineata. Life is good :)


Buna dimineata!



10 March 2014

Solutie pentru descalcirea parului

Parul meu e o combinatie castigatoare: rar si subtire. Prin urmare, se incalceste dincolo de orice inchipuire, pana in punctul in care, daca adorm cumva cu parul ud, nu mai am nicio sansa sa il descalcesc dimineata. Maria, in schimb, e creata-creata (gena a sarit cateva generatii), dar are parul la fel de greu de descalcit. Asa ca, atunci cand am vazut la Ama solutia de descalcit parul, tare m-am bucurat.

Avem nevoie de glicerina vegetala, apa si un recipient cu pulverizator. E atat de simplu. Eu am mai pus, asa cum zicea si Ama, cateva picaturi de ulei esential de lavanda, ca tare imi place cum miroase.

Dar sa vorbim putin despre glicerina vegetala.
Prima data cand am fost la Plafar, Sofia plangea in wrap, Maria plangea in brate la tati, asa ca am luat prima glicerina pe care mi-a aratat-o vanzatoarea si am iesit in fuga. Am luat glicerina citrica pentru maini (cea galbena din stanga) fara sa ma uit pe eticheta. Cand am ajuns acasa am constatat cu stupoare ca, de fapt, nu cumparasem glicerina pura, ci ceva solutie cu o multime de ingrediente, intre care si glicerina. E foarte buna pentru dat pe maini, nu zic nu, dar nu pentru asta imi trebuia.

Asa ca a doua oara am stiut sa ii cer vanzatoarei glicerina vegetala fara nimic altceva. Glicerina pur si simplu. De data asta am nimerit-o, asa ca am purces: 3 parti apa, o parte glicerina si cateva picaturi de esenta de lavanda, intr-o sticla cu fas.

Dupa dus, am facut de  cateva ori puf puf in par si atat a fost. M-am putut pieptana si eu ca un om normal si, bonus, fara sa mi se ingrase parul in secunda urmatoare. A mers de minune si la Maria, am reusit sa o pieptan fara sa o fugaresc jumate de ora prin casa. Uraaaaa!

08 March 2014

Pompoane si iar pompoane

Cand am inceput sa citesc bloguri mamicesti am aflat de existenta acestor obiecte pufoase, colorate si profund imprastiabile peste tot: pompoanele. Prin urmare, am decis ca nu mai putem trai fara ele (cum se intampla, de obicei, cu orice lucru despre care citesti atunci cand esti first-time-mom) si am cumparat pompoane de 3 marimi diferite. Si tare utile au mai fost la casa omului.

La inceput le-am pus in pahare si le-am turnat cu spor in alte pahare si apoi in alte pahare si tot asa.


Apoi le-am strans bine intre degete, sa stimtim cum fac un fel de scart-scart, daca le strangi suficient de tare.

Apoi am facut una din cele mai apreciate jucarii: intr-o cutie de bomboane Roche, sustrasa dupa o petrecere de la serviciu, am incercat sa punem pompoane cu clestele sau cu lingura. Ne-am jucat asa saptamani in sir si apoi am uitat si de cutie si de pompoane.


Pana acum cateva zile, cand am scos cutia cu pompoane de la naftalina.
Dupa ce le-am pus repede inapoi de vreo doua ori cu clestele si lingura, am scos pompoanele si ne-am invartit in jurul lor, sa vedem ce mai putem face cu ele.

Le-am pus in capacul cutiei si am suflat in ele, ca sa le plimbam dintr-un capat in altul

Apoi am facut oameni de zapada

Si frigarui/senvis

Si inghetata

Si copaci



Dar mai ales bomboane. Minunate bomboane cu care am hranit toate papusile si toate animalele si tot ce am mai prins prin casa



Dap, merita sa luati pompoane. Mici, mari, sclipicioase, de care gasiti. Si cat de multe :)

De 8 martie

- Mami e foarte, foarte batrana!
Am inghetat.
- Dar tati e si mai batran!

Mno, macar atat :)

La multi ani tineri si veseli!