23 January 2013

Gusturile copilăriei - ras

Nu râs, deşi râdeam mult şi când eram mică. Ci ras. Adică ce ramâne după ce răstorni mămăliga din ceaunul de tuci şi pui lapte deasupra. Mai precis, ce se rade (therefore "ras" :P) cu lingura de pe pereţii ceaunului - resturi de mămăligă yummy şi lapte niţel afumat.

Ceva de genul asta:


Când mergeam la ţară, la bunici, era mare bătaie pe ras. Nu de alta, dar eram vreo 6 verişori şi un singur ceaun :)) Şi când zic bătaie, vorbesc serios. Oricum, noi, ăştia mai mici, mâncam bătaie plină de afecţiune din partea celor mai mari cu orice prilej.

Acu', ce nu se ştie în familia extinsă - şi, prin urmare, rămâne între noi - e faptul ca bunicu' mă avea mai de dragă la un moment dat şi îmi dădea de ştire când se făcea rasul şi prindeam vreo 2-3 linguri în plus :)) Asta pentru că şi el era mare amator şi pândea ceaunul după ce se răsturna mămăliga (care mămăligă se tăia cu aţa, ov cors).

Aşa ca, data viitoare când faceţi mămăligă, nu irosiţi bunătate de ceaun cu mălai şi faceţi ras. Să înţelegeţi despre ce vorbim aici :))

11 comments:

  1. Eu ştiu perfect despre ce vorbim noi acilea! Numa' că nu ştiam că aşa-i zice lu' chestia aia bună rău de pe fundul ceaunului :)
    Şi mi-e dor şi de mamaliga adevărată, cu mălai de ţară şi tăiata cu aţa. Off, unde eşti, copilărie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dap, malai dintr-ala aspru si bun, ne-grisat... Yummmmm

      Delete
  2. Daaa, stiu ce spui! Dar stii care-i tristetea? Acum, cand am ceaunul numai pnetru mine, rasul nu-mi iese niciodata ca atunci, cand laptele-l fierbea mamaia mea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta asa e. Si acum nici nu e bataie pe el - doar eu mananc, ai mei nu s-au obisnuit inca :))

      Delete
  3. La noi se zice "lapte-n ceaunas" (lapte si mamaliguta puse in ceaunul in care s-a facut mamaliguta si care n-a fost curatat de coaja); era unul din felurile mele preferate de mancare. :X Partea preferata era, desigur, rasul de pe ceaunas, cand se inmuia coaja de la lapte.
    Imi ploua in gura! :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lapte-n ceaunas e mult mai clar decat ras :))

      Delete
  4. Oh, da! Şi eu ştiu. :)))
    Mălai de-ăla, de ţară, bun nici nu se găseşte de cumpărat. De păsat nici nu mai vorbesc (mi-era poftă într-o vreme :d).
    Pentru Ioan iau mălai bio, care bineînţeles că-i grişat, deci nu prea mai e cine ştie ce, dar măcar nu e modificat genetic.
    Acum mi-e poftă de mămăligă! :))

    ReplyDelete
  5. Rasatura, asa il stiu eu :)) DELICIOS e putin spus!!! Noi mancam des mamaliga si intotdeauna punem lapte peste.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dap, si rasatura descrie bine preparatul :))

      Delete