29 April 2012

Servetele umede pentru bebe

De aproape un an folosim servetele umede de la Pampers. Nu am petrecut foarte mult timp citind eticheta, le-am luat pe cele care mi se pareau mai putin chimicoase, care erau mai decente la pret si care ieseau unul cate unul din pachet (nu 10 in acelasi timp). De la o vreme, insa, am tot vazut pe diverse bloguri ca se poarta sa faci servetelele umede pentru bebe la tine acasa, fara mare filozofie de ingrediente. In primul rand pentru ca sunt mai sanatoase, dar si pentru ca sunt incredibil de ieftine. Eram foarte sceptica, totusi, cu privire la ideea asta pentru ca ma gandeam ca servetelele home-made nu vor face fata, mai ales in anumite situatii mai murdare. Dar m-am inselat cu varf si indesat.

Exista doua modalitati de baza de a face servetele umede: din material textil (refolosibile) sau din prosoape de hartie (de unica folosinta, ovcors). Am mers pe varianta cu hartia, mai ales pentru ca nu folosim scutece textile, deci spalam mai rar la masina.



Am facut in felul urmator:
- am cumparat o sticla mica de plastic cu fas-fas (3.5 RON)
- aveam in casa ulei esential de tea tree si portocala (cam 6.5 lei sticluta)
- am pus in sticla apa fiarta si apoi racita (tine mai mult apa fara sa se cloceasca) si peste am turnat 4 picaturi de ulei de tea tree si vreo 3 de ulei de portocala (aici posibilitatile sunt ca la cofetarie, dupa gust :) se recomanda, totusi, uleiul de tea tree sau levantica pentru ca au proprietati antibacteriene)
- elementul cheie in toata afacerea asta sunt, insa, servetelele. Am incercat mai intai cu hartie igienica, dar a fost un esec total. Era o hartie dubioasa, care se ciuciuleteste in contact cu apa :-| ceea ce e destul de prost pentru o hartie igienica, dar nu insistam. Ma gandeam ca va trebui sa cumpar ceva servete de bucatarie mai bune, cum ar fi Zewa. Chiar si asa la calcul ieseam mai bine decat cu servetelele umede din comert. Numai ca, pana sa ajung la magazin sa caut Zewa am folosit (pentru ca nu aveam altceva mai bun la indemana) servetele Winny (marca proprie Cora), niste servetele super ieftine - 1 leu si ceva pachetul de 100 de bucati. Am fost mai mult decat surprinsa ca tin foarte bine, nu se rup si sunt exact ce trebuie pentru operatiunea servetelirea.

De acum, de fiecare data cand e nevoie, iau sticla cu fas, pufai de doua-trei ori pe un servetel de hartie si sterg. Nimic mai simplu! Daca va tenteaza ideea, puteti gasi o sumedenie de retete (cu sau fara sapun) - aici sunt doar cateva exemple. Pe acelasi site gasiti si tutorial pentru servetele textile, daca vreti sa mergeti pe varianta asta. 

Am dat in boala produselor cosmetice si de curatenie home-made si sunt mare fana bicarbonat si otet :) Acum testez un deodorant solid si revin cu detalii in curand!

Voi ce produse de casa folositi pentru toaleta bebelusilor?

7 comments:

  1. Cand suntem acasa, apa si sapun, direct la chiuveta :

    ReplyDelete
  2. Da, asta e clar varianta no.1

    ReplyDelete
  3. Cand eu am avut copiii mici, am facut mereu ceai de musetel si cu el spalam copiii ori de cate ori ii schimbam. Nu am folosit niciodata apa fiarta simpla si nici apa direct de la robinet. Asta se intampla imediat dupa 89 si inca nu existau toate aceste produse noi de curatire ptr bebelusi si nici nu aveam pampersi ci pelincute cusute in casa. Baile le faceam cu foarte multe plante incat apa era inchisa la culoare. Dupa baie frectionam tot corpul copilasului cu ulei ptr bebelusi.

    Toate aceste bai mi-au facut copiii foarte rezistenti la boli. Am stiut ca fac bine, insa nu am crezut ca baile astea cu plante ii fac rezistenti la boli. Cu adevarat era multa munca, dar s-a meritat. Cand copii aveau 3-4 ani, am cusut saculete din tifon gros 10/10 cm si am pus in ele plantele uscate. Prin metoda asta nu mai trebuia sa strecor ceaiul.

    Imi amintesc ca atunci cand am nascut prima data eram foarte slabita si mama a pregatit pentru mine o astfel de baie din care imi amintesc de frunzele de nuc si pelin in special ptr ca era tare amara si neagra apa. Mult m-a revigorat baia.

    Metodele astea le-am facut sub indrumarea mamei mele care a trait la tara si care stia ca trupul se intareste cu ceaiurile de plante.

    Sper sa fie cuiva de folos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc tare tare mult, nu stiam. In afara de musetel, ce plante mai foloseai la baita copiilor?

      Delete
  4. Ma bucur ca sfaturile sunt de folos. Nu mai tin minte plantele pe care le foloseam, dar stiu ca din casa nu ne lipsea musetelul, menta, teiul, pelinul. Daca-mi amintesc mai bine am sa revin.

    Faceam des ceai de musetel sau de menta. Daca copilul se constipa ii dadeam foarte putin ceai de musetel. Daca avea diaree ii dadeam ceai de menta. Ambele isi faceau treaba. Acum mare fiind adora ceaiul de menta:)

    Despre prevenirea bolilor, mai adaug: Iarna cand copiii raceau le faceam frectie cu o crema simpla si apoi dadeam pe corp cu otet aromatic din petale de trandafiri, le puneam ciorapi cu acelasi otet si putin in varful capului. Apoi ii imbracam bine si le spuneam o poveste.

    Asta a fost si este cel mai bun medicament impotriva racelii in familia noastra. Am evitat pe cat posibil sa dau medicamente la copii. Rar la febre mai mari un supozitor. Pentru tratamentul asta cu otet am pus lenjerii, haine mai uzate pe care le-am folosit numai ptr frectii.

    Daca insa temperatura era prea mare foloseam metoda cu cearceaful umed. Udam un cearceaf in apa, il stropeam cu otet. Ii ridicam mainile copilului in sus si-i puneam cearceaful de la piept in jos. Si repede in paturile gata pregatite. Sunt ceva tipete, insa este periculos daca copilului i se ridica temperatura prea mare. Asta am facut-o dupa 2, 3 ani ani. Mai devreme de varsta asta se pot aplica comprese reci pe corp, in asa fel incat sa nu-l speriem pe micut, insa nici sa nu-l lasam cu febra. Febra la copii este periculoasa.

    PS: Otetul din petale de trandafiri se face foarte usor. Intr-o sticla strangem petale de trandafir rosu, peste care turnam otet. Il lasam in dulap pana la intrebuintare.

    Cand frectionam copilul cu otetul, punem intr-un pahar un deget de otet, si peste el adaugam putina apa calda. Nu uitati sa faceti intai frectie cu crema. Numai dupa crema dati pe pielea copiilor otetul aromatic.

    Sper sa fie cu folos si sa crestem copiii cat mai sanatos.





    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult din nou. Stiam de frectia cu otet, dar nu stiam propriu-zis cum se face.

      Delete
  5. E mai usor sa le cumparam. Se pot gasi si servetele umede neparfumate. Plus ca nu costa prea mult.

    ReplyDelete