12 February 2015

Cartea mea de bucate, in 3 volume

De cand ne-am pus CISS la imprimanta, the sky is the limit in materie de printat :)) Asa ca mi-am vazut cu ochii visul de a avea o carte de bucate a mea si numai a mea.

Mecanismul e relativ simplu: am pe desktop un document word in care trec retele faine peste care dau. Pun si poze, sa stim despre ce vorbim, si sursele sa stim unde sa ne intoarcem pentru lamuriri, le printez in format A5 (cate doua pe o coala A4) si le pun in 3 caiete mecanice (v-am spus vreodata cat iubesc caietele mecanice?):
- Retete de ne-post - in care am pus separatoare pentru: mic dejun, supe, salate, sosuri, aluaturi, retete cu pui, retete cu porc, retete cu vita, retete cu carne tocata, paste, cartofi, tocanite

- Retete de dulciuri - am pus separatoarele in ordine alfabetica: biscuiti, briose,budinci, chec, cheese cake, clatite, cookies, prajituri, saratenii (chit ca nu-s dulci, dar nici mancare nu-s), tarte
 Tot aici am si o lista foarte draguta de la Ama cu variantele pentru inlocuirea unui ou

- Retete de post -in care am separatoare pentru mic dejun, supe, salate, cartofi, legume, paste si dulciuri. In curand il scot din nou la suprafata si stiu ca am toate retele de post intr-un singur loc.


La fel procedez si cu ce decupez de prin reviste (ceea ce nu se intampla foarte des, dar zic). Plus ca mai am niste foi goale in care sa notez in caz de urgente - daca, de exemplu, mai prind cate o emisiune pe Paprika si e vreo reteta interesanta.

Prin urmare am cartea mea de bucate, proprie si personala. In afara de cele 3 caiete minune, am mai tinut in bucatarie una din cartile vechi vechi de-ale mamei, Garoafa Coman si Cartea retelor pentru bebelusi si copii (din care mai surubaiesc cate ceva cand am mai mult timp si chef).

7 comments:

  1. Wow, imi trebuie si mie asa ceva! Desi incerc sa reduc papetaria si ce se poate sa o fac sa fie doar in varianta digitala, dar cartile astea de bucate sunt super, ca-s... homemade.

    Nu stiu daca ai citit pe forum, iti multumeam pentru felicitarea de Craciun. Desi eu am ajuns la ea in ianuarie, ca la adresa aia nu mai sta nimeni momentan, eu tot m-am bucurat mult, mult.

    Mi-ar place sa am o traditie asa de trimis felicitari, iti da un feeling aparte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi-e greu sa renunt la hartie :-s Nu pot citi in format electronic decat daca e absolut musai.

      Nu am citit, ca nu intru la cafeluta decat foarte rar, dar ma bucur tare mult ca a ajuns felicitarea la tine. Aveam adresa de cand mi-ai trimis cartile de gatit :)

      Delete
  2. Alți înlocuitori:

    - echivalentul unui ou: 1 lg. de semințe de in măcinate și amestecate cu 1/4 cup apă călduță (3 lg. de apă pt. cine n-are măsuri)
    - 1 lg. amidon de porumb nemodificat genetic (există la plafar, nu-i deloc scump)
    - orice gem/piure de fructe, nu doar de mere. Eu am folosit în rețete și gem de pere, fără zahăr, făcut de mine și se leagă compoziția.
    - silken tofu - dar ăsta e scump tare, nu rentează (e diferit de tofu obișnuit, e mai moale, se găsește doar în anumite magazine)
    - fructe uscate, mai ales curmale

    Cartea ta e superbă! Eu am rețete scrise într-un caiet obișnuit, fără poze. E mai atrăgător caietul tău. Poate pui niște rețete de post, dacă vrei/ai timp, pentru prânz. Că idei de mic dejun am. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moa, nu am auzit niciodata de silken tofu :)) Multam de idei, simt ca o sa fie foarte utile in perioada urmatoare :p

      Am prin draft o postare cu meniuri de post, incerc sa o completez si sa o postez in curand. Facem schimb de idei, ca la micul dejun am multe variante, dar nimeni in afara de mine nu le mananca :) trebuie sa mai incerc

      Delete
  3. Ah, amidonul amestecat cu 2 lg-uri de apă. Uitai. :)

    ReplyDelete
  4. Ce frumoasa e cartea ta! :) si mai bucur mult ca ti-a fost de folos si lista aceea :)

    eu mi-am scris o serie de retete pe care le fac des pe patratele colorate de hartie si le pastrez in plicuri, pe categorii. am facut asa pentru ca scot hartiuta si o prind cu magnetul deasupra zonei de lucru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce idee buna! Caietul de propteste destul de greu pe masa. Iar cand mai pui si copiii in schema, devine si mai palpitant :)

      Delete