22 August 2013

Expozitie Leonardo da Vinci la Sun Plaza

Mergand ieri la doctor, am vazut la metrou un banner imens care anunta o expozitie despre Leonardo da Vinci la Sun Plaza. Nu credeam ca o sa fie mare lucru (ca deh, ce expozitie daVinci poti sa faci intr-un mall), dar am zis sa mergem sa dam un ochi, ca era in drum.

Nu pot sa va zic cat de tare m-am bucurat ca nu am mers direct acasa. M-am entuziasmat ca un copil mic scapat intre jucarii renascentiste :))

Pentru ca, in afara de reproducerile picturilor lui Leonardo, sunt expuse foarte multe machete facute dupa schitele lui cu diverse inventii (de la tun la scripeti). Cu machetele respective poti chair sa te joci, sa le invarti, sa vezi cum functioneaza. E incredibil!

Chiar la intrarea in mall este amplasata o camera cu frize pe pereti in care puteti citi, pe ani, informatii cu privire la Leonardo omul (cand s-a nascut, ce studii a facut, unde a locuit, etc), inventatorul (prezentarea cronologica a inventiilor lui, cu detalii despre fiecare in parte) si artistul (infomatii despre picturi - tot in ordine cronologica).

Apoi sunt expuse inventiile si picturile, in niste conditii deosebite, pe culoarele de la parterul Sun Plaza. E atat de fascinanta toata treaba, incat chiar poti sa ignori muzica tutz tutz si locul trendy-flendy si te poti cufunda in voie in atmosfera renascentista. O atmosfera renascentista ceva mai moderna - din loc in loc sunt plasate touchscreen-uri cu informatii complete despre toate exponatele.


Noi nu am avut aparat la noi, dar puteti vedea mai multe imagini pe modernism.ro. Din cate am inteles, expozitia a mai trecut pe la noi in 2008 sau 2009 (atunci a fost la Opereta). Daca nu ati vazut-o atunci - sau chiar daca ati vazut-o atunci - va recomand sa dati o fuga pana la Sun Plaza, pana pe 29 septembrie. Cred ca pentru copiii mai marisori o sa fie extraordinar de faina.

Daca treceti pe acolo, sa imi spuneti cum vi s-a parut :)

17 August 2013

Tort cu frisca si piscoturi

E de departe cel mai simplu tort din lume, dar e bun bun de tot. Il facea ruda la care stateam in anul I cand se certa cu prietena si, sincera sa fiu, nu imi parea rau ca uneori se certau cam des :))

Aveti nevoie de:
- piscoturi - in functie de tava in care veti lucra. Intr-o forma de tort normala cu fund detasabil au intrat fix doua folii de piscoturi
- fructe - de care vreti, de care gasiti, de care aveti prin frigider/camara
- putin sirop (de la un compot, de exemplu, daca folositi fructe din compot) sau niste lapte
- frisca

Piscoturile se tavalesc rapid prin sirop sau lapte si se aseaza frumos in tava.
Peste ele punem frisca-fructe, frisca-fructe si tot asa, in functie de cat de inalta este tava :))

Dupa ce am pus ultimul strat de frisca mi-am dat seama ca am uitat sa ii fac poza - va arat un colt cu fructe, sa ma credeti pe cuvant :))

Se acopera cu folie si se da cateva ore la rece. Rezultatul muncii de 10 minute nu a mai vazut lumina blitului, dar puteti sa ma credeti pe cuvant ca orice tort cu piscoturi arata foarte fensi pensi cand scoti forma si se vede garduletul de piscoturi :P

Ca de obicei, tips and tricks de gospodina.. in devenire:
- puteti pune folie alimentara pe fundul tavii (daca e tava cu fundul detasabil), sa nu curga chestii prin frigider. Eu am un pitic pe creier cu plasticul si mancarea, asa ca am infofolit tava dupa pe deasupra
- am folosit frisca UHT (o chestie teribil de chimicoasa, pentru ca familia nu e prietena cu frisca din smantana). E foarte gustoasa, dar nu va asteptati sa se taie in felii bine definite, ca un tort diplomat de exemplu. Puteti incerca intaritor, frisca din smantana sau chiar un alt fel de crema. The sky is the limit.

Pofta buna!

12 August 2013

Limonada calda cu ghimbir

Sau ceai de lamaie, daca e sa fim sinceri :))

Daca ati racit cumva peste vara, asa cum am patit toti trei (am bolit in total vreo 3 saptamani), va recomand cu multa caldura :) limonada asta. Multumim Alina!


Peste zeama de la o lamaie am pus o lingura de miere si apa calda pana sus (la noi, sus a insemnat 1 litru). Ei, toata treaba e ca, in limonada/ceaiul de mai sus sa razuiti cat ghimbir puteti duce (the more, the merrier :)) ) si sa il lasati sa se infuzeze bine de tot. Combinatia asta scoate raceala destul de rapid. Eu clar nu am putut sa imi fac de cap cu ghimbirul, dar am pus in loc o ramura de busuioc si tot a fost bun.

Oricum, limonada/ceaiul fierbinte pe canicula - priceless :)

Sanatate!

Lace up! - carte de snuruit

In ultima vreme am dat peste niste carti tare tare frumoase, despre care vreau sa va povestesc si voua.



Lace up! este clar una din descoperirile verii, de la Antic Ex Libris (un anticariat din zona Universitate, despre care v-am mai povestit aici).

Cartea include un pantof pop-up (care se poate si proba - asa zice pe coperta :)) ) si un snur colorat:


Daaaar contine si multe alte planse cu diverse activitati de snuruire.

Ajuta echipa de fotbal sa dea gol:


Uneste palaria cu accesoriul potrivit:


Numara soldateii:

Pe celelalte planse (pe care nu am apucat sa le fotografiez) poti sa:
- unesti margelele pentru a obtine un colier
- tesi un fular
- asociezi diverse imagini
- treci snurul prin gaurile nasturilor, etc.

Cartea costa 9,9 RON si sper sa mai fie pe stoc, pentru ca pe cea din fotografii am luat-o pentru un copilas tare drag noua si Maria a ramas fara :)

Tot la Antic Ex Libris am mai gasit niste carti cu activitati despre culori, notiuni opuse, animale, numere si alfabet, care includ seturi de flashcards si folii cu autocolante. Erau parca vreo 25 de lei bucata. Sper sa le mai gasim cand om avea si bani la noi.

Si mi-au sarit in ochi planse mari (A1, cred), cartonate, cu animalele domestice, alfabetul, universul, tabla inmultirii, culorile si cifrele - la 8 lei bucata. Numai bune pentru o camera de homeschooling :)

09 August 2013

Do-a-dot cu buline adezive

Am citit prima data despre cariocile Do-a-dot la Raluca. Apoi am vazut multe multe tipuri de fise foarte faine de stampilat cu do-a-dot, pe care le-am strans ca un harciog ce sunt. Dar de carioci nu e chip sa dam (chiar, au aparut si pe la noi?), asa ca am improvizat.


Gasiti foarte foarrrte multe fise cautand pe google "Do-a-dot printables", iar in cazul in care nici voi nu aveti carioci, le puteti inlocui cu:
- buline adezive - ca cele de mai sus (le-am luat anul trecut din Cora, cu 6 lei setul de 10 folii)
- pompoane colorate
- monede
- nasturi
- bilute de plastilina pe care copilul le turteste apoi cu degetul (nu stiu unde am vazut asta initial, dar puteti gasi imagini si aici, in josul paginii)

Voi cu ce mai inlocuiti cariocile do-a-dot?

06 August 2013

Organizare: cutiile de la ciuperci

De cand ma stiu mi-au placut tare mult cutiile. Acelea practice, daca se poate si dragute, in care poti sa iti aranjezi maruntisurile. Si cutiile mari, de depozitat lucruri. Si cutiile alea din filmele americane, in care isi strangeau lucrurile de pe birou oamenii care erau dati afara de la munca :)) Mi se pareau teribil de frumoase. Nu-i de mirare ca pot sa petrec ore in sir la Ikea, e ca un fel de Disneyland :))

Doar ca bugetul de cutii e practic inexistent, oricat ar fi ele de colorate, practice si frumoase, asa ca revenim la ce avem pe langa casa. Iar cutiile albastre de la ciuperci sunt o comoara, I tell you! Din pacate nu ne plac ciupercile si nu mancam suficient de des pentru a avea muuuule muuuuulte cutii :))

Le-am folosit pentru:

- carticele Marei - cele mici care se imprastie de altfel prin toata casa


- proviziile pentru busy-bags/craft - se randuiesc foarte frumos in dulapuri

- organizat legumele/fructele in sertarul mare al frigiderului - sa nu se storcofleasca toate in sertar unele peste altele

As mai avea nevoie de cateva pentru separatoare/organizatoare in sertare - avem niste mobila veche cu sertare foarte late si ar merge bine niste cutii de genul asta in loc de separatoarele de cumparat

Daca va plac ciupercile, nu si cutiile, tinem legatura :)))

04 August 2013

Vacanta in Bucuresti

Anul asta, cu un toddler si cu o burtica de luna a 9-a, nu o sa apucam sa ne indepartam prea tare de casa. Nu de alta, dar nu cred ca imi surade ideea de a naste in tren :)

Si cum nici finantele nu ne ajuta aproape deloc (bugetul de nascut are prioritate :P), cautam variante de vacanta ieftina in Bucuresti.

In afara de Biblioteca Ion Creanga, va recomand cu multa caldura Oraselul Copiilor. Noi mergeam de regula in Tineretului/Vacaresti pentru ca aveam abonament doar pe linia de autobuz spre centru. Acum ne lafaim cu abonamentul pe toate liniile :)) si mergem foarte des in Oraselul Copiilor, care a fost amenajat foarte frumos in ultimul an.

Plaja ecologica

Este principala noastra destinatie. Am descoperit-o recent si, inainte de a raci zdravan, acum doua saptamani, am mers acolo aproape in fiecare dimineata.

Sursa foto
Este vorba de o zona cu multa iarba bine ingrijita si cu mici insule de nisip, in care sunt plantati palmieri. Din pacate, imaginea de mai sus este destul de veche, inainte ca lucrarile sa fi fost finalizate. Acum, in jurul palmierilor s-a pus nisip in care copiii se pot balaci in voie. Nu e nisip fin ca la mare, ci nisip mai aspru, de constructii (deci nu e foarte comod sa zaci pe el prea mult timp :) ), dar pe copii nu pare sa ii deranjeze treaba asta. Maria, cel putin, e topita dupa plaja improvizata si se trezeste in fiecare dimineata zicand "Mergem in parc la galeata, la nisip?".

Plaja ecologica o gasiti in spatele Oraselului, chiar spre marginea dealului care da inspre lac (locul acela frumos de unde se vede tot Parcul Tineretului, de sus). O sa o recunoasteti dupa pensionarii bronzati-si-foarte-bronzati care sunt acolo toata ziua. In afara de pensionarii in slip, cantitatea de tanti cu titile goale este rezonabila (desi, chiar si asa, este prea mult daca ma intrebati pe mine).

Locul in sine e foarte curat si ingrijit, exista si niste dusuri in aer liber (de unde puteti lua apa pentru bataile cu apa :) ), toalete mai mult decat decente in apropiere si toalete ecologice chiar pe plaja, intr-un colt. Se pot inchiria sezlonguri gratuite de la Politia Parcului, cu buletinul.  Este suficient loc si de plaja, si de nisip, si de bataie cu apa, si de jucat cu mingea/paletele, etc. In afara de palmieri, sunt si destul de multe conifere (tipic romanesc :)) ) si alti copaci umbrosi, deci puteti sta si la umbra, daca vreti sa ramaneti in parc pana mai tarziu. Noi, de obicei, coboram spre lac cand se face cald si mergem sa hranim ratele.

Chiar langa plaja ecologica este un loc de joaca destul de mare, cu toate acareturile posibile si imposibile, deci e foarte probabil sa faceti ture intre plaja si leagan, mai ales daca aveti copii mai mici.

Fantana muzicala
In aceeasi zona este si fantana muzicala, unde e o bucurie de nedescris:
Sursa foto

Nu am vazut-o si seara, cand sunt aprinse luminile. Doar ziua, cand e plin plin plin de copii care sar si se balacesc in ea.

Noi nu am fost in Orasel decat dimineata, in timpul saptamanii, cand majoritatea tiribombelor din parc sunt inchise, nu ai pe ce cheltui banii aiurea si nu te calci pe bataturi cu toata lumea :))

Banuiesc ca in weekend lucrurile stau altfel. Voi ati fost? Ce mai e de descoperit in Orasel?