11 October 2012

Good cookies, bad cookies

Stiti Good Chef/Bad Chef de pe Paprika? E o emisiune in care un nutritionist vegan-no calories-healthy-oriented si un chef unt-peste-unt-prajit-in-unt-oriented gatesc niste feluri de mancare similare. Eh, cu ceva de genul asta m-am ocupat zilele trecute. Vroiam ceva dulce, dar aveam mari mustrari de constiinta, asa ca m-am indreptat spre o varianta de compromis (credeam eu). Am pornit de la reteta de cookies pentru micul dejun a Amei si am ajuns sa fac doua feluri de cookies.

GOOD COOKIES - pentru Maria si pentru mine

cookies sanatoase

Ingrediente ude:
- 200 g unt de casa (primit de la ai mei)
- o lingura de zahar (citisem ca mierea incalzita e bau-bau, deci nu am pus, si nu m-am invrednicit sa inmoi curmale din timp pentru indulcit nitel prajiturelele, asa ca am pus zahar foarte putin)
- 1 ou
-> se freaca bine-bine pana se topeste zaharul; apoi se incorporeaza

Ingredientele uscate:
- 200g faina (am folosit ceva mai putina, pentru ca am pus doar faina integrala)
- 1/2 plic praf de copt
- 1 lgt scortisoara
- ochiometric, diverse alte mirodenii si bunatati care mi-au picat in mana: goji, germeni de grau, stafide, nuci

Am amestecat bine-bine compozitia asta, apoi am pus pe hartia de copt guguloaie cat o lingurita, cu ceva distanta intre ele, ca se mai lasa la copt. Am dat la cuptorul preincalzit cam 15-20 minute.

Timp in care am pregatit
BAD COOKIES - pentru sot si pentru mine :)

cookies gustoase

Ingrediente ude:
- 200 g unt de la magazin
- 150 g zahar (200g, cat era in reteta originala, tot mi s-a parut cam mult)
- 1 ou
-> se freaca bine-bine pana se topeste zaharul; apoi se incorporeaza

Ingredientele uscate:
- 200g faina (de data asta alba)
- 1/2 plic praf de copt
- 1 lg cacao
- jumate de tableta ce ciocolata, taiata in cubulete mici.

La fel, guguloaie cat o lingurita pe hartia de copt, 15-20 de minute la cuptor.

Cele bune au iesit... sanatoase. Cele "rele" au iesit chiar bune :)) (zahar si ciocolata, nu ai cum sa dai gres :P). Se fac atat de usor incat e de-a dreptul periculos sa te apuci de facut cookies, pentru ca nu te mai opresti. Si marele avantaj e ca se murdareste fix un singur vas.

Ca de obicei, va las cu tips and tricks din rateurile mele:
- cele fara zahar au iesit cam faramicioase, cred ca zaharul le lega cumva. Astea se fac ca un fel de praf (sau ca o faina :)) ), ceea ce nu e tocmai bine daca le plimba Maria prin toata casa. Data viitoare cred ca incerc cu 2 oua, poate se leaga mai bine. Asta daca nu imi dati voi o idee mai buna.
- la prima tura am incins cuptorul cam tare, cred, pentru ca le-am ars pe fund inainte sa fie coapte complet. Acu, asta depinde foarte mult si de cuptorul vostru. Eu le-am pus initial la 4 spre 5 (la cat fac de obicei briosele) si s-au ars. Apoi am facut focul la 3 spre 4 si a doua tura a iesit bine. Niciodata nu mi-a iesit asta cu temperatura cuptorului :)

Voi faceti cookies de obicei? Ce reteta ati incercat?

4 comments:

  1. Nu facem cookies, dar nu-i niciodata prea tarziu sa incepem, nu crezi? Mie prajiturelele astea imi amintesc de studentie, imi trimitea mama la Cluj unele de productie locala si de obicei erau primele pe care le cautam in geanta cu mancare. :)) Le rontaiam cu portia, ca sa-mi ajunga pana la urmatoarea aprovizionare! :)) Nu mi-a trecut niciodata prin cap sa-mi fac si sa mananc pe saturate. De, tinerete...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooooo da, cookies de la Natanael. Am luat ultima data cand am fost in Suceava. Dar astea cumparate din magazin nu-s la fel de bune ca alea trimise de mama in pachet :))

      Delete
  2. Io (marea bucatareasa care sade ascunsa in mine) cred ca de la faina. Adica faina alba are mai mult gluten si deci se leaga mai bine.

    Cand eram mica-mititca si eram "uitata" cu saptamanile la bunici faceam lipici din apa cu faina. Eo bine lipiciul cel mai bun iesea cu faina alba-alba de se supara bunica pe mine ca ii prapadesc faina aia buna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) chiar ca, cookies astea clar aveau nevoie de niste lipici

      Delete