20 October 2012

Cuburi de ulei cu mirodenii

Am citit la un moment dat pe Food Story un articol despre mirodenii puse la congelator in cuburi de ulei. Tocmai primisem de la tara un brat de cimbru, asa ca m-am hotarat sa incerc si varianta asta, ca parea tare interesanta.

Asa ca:
- Am pus intr-o tavita pentru cuburi de gheata bucatele de cimbru - chestia asta se poate face numai cu plante aromate cu tulpina tare (cimbri, salvie, rozmarin)

cuburi mirodenii

- Am acoperit totul cu ulei - jumate cu ulei de masline, jumate cu ulei de floarea soarelui (Domnului Sot nu ii place uleiul de masline si, intre timp, am citit ca nu ar fi foarte indicat la gatit)

- Am acoperit tavita cu o folie alimentara si am dat-o la congelator.

Inca nu le-am pus in mancare, pentru ca mai am inca ierburi proaspete, dar sunt foarte curioasa cum a iesit. Voi ati folosit vreodata metoda asta? Ies faine cuburile aromate?

9 comments:

  1. Am mai vazut si eu ideea dar totusi sa pun o cantitate asa mare de ulei in mancare parca nu ma incanta. Nu mai bine faci acelasi lucru cu apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu apa nu am incercat, nu stiu daca ar merge. Daca nu ar fi ideea de ulei aromat, cred ca ar merge si congelate propriu-zis (caz in care nu imi dau seama daca s-ar pastra aroma mai bine decat prin uscare)

      Delete
  2. Ligia, si cuburile de ulei ingheta? Sau cum?
    Nu am mai vazut varianat asta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dap, adica se intareste uleiul si se face cam de consistenta margarinei. Cred ca asta impiedica ierburile sa prinda gustul ala de congelator (freezer burn)

      Delete
  3. Mi-am pus si eu n-spe pungute cu menta de la piata in congelator si s-au pastrat foarte bine...adica nu am detectat vreun miros sau vreo aroma de congelator (desi al meu e no-frost-alea-alea si poate conteaza asta). Planuiesc sa imi congelez si ierburile de pe balcon (mi-am facut si eu gradina :D ) - am rozmarin, maghiran, oregano, busuioc, menta si cimbru (ambele subdezvoltate-malnutrite, desi nu inteleg de ce :( ). ASta cand o sa ma indur sa le rup sau tai...mi-e prea mila de ele! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai ai o gradina serioasa acolo :) si la noi mureau plantele de batranete ca, dupa ce stateam langa ele sa creasca, nu ne induram sa le mancam :))

      Delete
    2. Of! :)) Si buba mea e si ca in curand nu stiu ce-o sa mai fac cu ele, pentru ca vine frigul si in casa nu am unde sa le tin...
      Ai incercat sa congelezi menta? Chiar iese cu aroma de congelator? Eu am pus-o pe a mea in pungute de-alea subtirele-subtirele de plastic, ce nu- inchise ermetic - si a mers si-asa. Menta n-as pune-o in ulei ca nu stiu nici eu precis ce-o sa fac cu ea (desi, sa spun drept, majoritatea retetelor mele cu menta sunt si cu ulei, de masline in mod obisnuit). Insa merge facut si ceai de menta din menta congelata, am incercat candva si a iesit bun...

      Delete
    3. Menta nu am congelat. Sincer, nu prea congelez ierburi pentru ca nu le folosesc sub forma asta. Am ceva pitic, cred :)) In schimb, am pus menta la borcan cu miere, pentru limonada. In mancare nu merge asa, in schimb :P Nu prea am incercat retete cu menta (in afara de iaurt). Wanna share? :)

      Delete