17 June 2012

Curatenia - lucruri de baza

Cand ai un copil mic, lucrurile scapa foarte repede de sub control la capitolul curatenie. Sau cand imparti un apartament cu altcineva (noi stam acum la socri). Asa ca a trebuit sa fac niste eforturi sa stapanesc cat de cat haosul din casa. Mi-au ajutat foarte mult articolele Irinei despre organizarea casei, poate mai mult ca principiu - pentru ca momentan nu pot sa incep cu Fly Lady sau sa imi fac eu un sistem mai complex, pentru ca nu locuim singuri. In schimb, din postarile de care va zic, pe care le-am citit cu pixul in mana :) am ramas cu niste principii de baza care m-au ajutat foarte mult:
  • shine your sink zice Fly Lady si nici ca se poate mai adevarat. Seara fac tot posibilul sa las chiuveta curata, eventual sa pun la locul lor si vasele spalate, daca s-au uscat. Am observat ca a doua zi e mult mai usor sa te apuci de ceva in bucatarie daca nu ai un maldar de vase murdare in chiuveta. Asta e valabil si pentru blatul din bucatarie, pe care incerc sa il las tot timpul curat si cat mai liber (inca ma lupt cu eliberarea blatului - marele succes a fost ca am gasit alt loc pentru masina de paine)
  • fara chestii sticky pe podeaua din bucatarie - mai ales pe caldurile astea, nu suport sa stau in slapi prin casa, asa ca umblu desculta. Si ma irita la culme toate chestiile mici pe care calc in bucatarie si pe care le tarai apoi prin toata casa. De asta m-am obisnuit sa aspir in bucatarie de cate ori e nevoie - si e nevoie cam de trei ori pe zi, respectiv dupa fiecare masa - pentru ca Mariei inca i se pare foarte interesant sa arunce cu diverse din scaunul ei inalt si sa se uite la ele cum cad sau sa manance all over the place - si inca o data intre mese daca punem de paine :)
  • aspiratorul la indemana - inainte, mi se parea teribil de peste mana sa dau cu aspiratorul. Era intr-o cutie in debara, trebuia scos de acolo, adus in camera, apoi strans. Imi pierea tot cheful numai cand ma gandeam. Insa asta iarna l-am scos cand era Maria racita, pentru batista sugarului, si il tineam tot timpul asamblat, sa il putem folosi la orice ora din zi si din noapte (spre exasperarea vecinilor). Si de atunci nici ca l-am mai strans. E mereu in bucatarie, sub un scaun. Cand am nevoie, doar il scot de acolo, il folosesc si il imping inapoi. De multe ori nici macar nu trebuie sa il trag de sub scaun pentru ca are cordonul destul de lung si noi avem o bucatarie destul de mica. PS nu il folosesc cu tub, doar cordon cu peria cea mai mica pe care o are.
  • 10 minute pentru vase dupa masa - stiu ca e la mintea cocosului, dar mi-a luat mult sa ma lamuresc cu treaba asta. Mai ales pentru ca de obicei ne uitam la ceva serial cat mancam, ceea ce insemna automat ca mancarea apuca sa se intareasca pe farfurii. Cred ca poate fi dovedit si stiintific ca timpul necesar spalarii farfuriilor creste proportional cu cat le lasi mai mult. Asta mai ales psihic vorbind, ca minutele alea de cand vad maldarul de farfurii murdare si intarite pana imi fac curaj sa ma apuc de ele (si cu burtica pusa la cale) par ca orele. Asa ca le spal imediat ce ma ridic de la masa. Si asa nici nu ma apuca moleseala dupa masa.
  • Petele proaspete se scot cel mai usor - valabil pentru orice fel de pata. E pe haine - la spalat. E pe aragaz/gresie/faianta - o laveta pe ea si s-a dus (ca daca apuca sa se usuce sau sa se arda - in cazul aragazului - s-a terminat toata treaba). Dureaza cateva secunde sa faci asta, versus inmuiat-frecat-clatit mai tarziu
  • Patul facut - e incredibil cat de mult schimba camera un pat facut, cu ceva cuvertura deasupra. E total altceva si nu dureaza mai mult de 1 minut in fiecare dimineata.
  • Sters chiuveta de la baie din cand in cand - atunci cand observ ca incep sa se depuna chestii pe ea, dau cu burete cu apa pe ea si gata. Ca sa nu frec la ea la sfarsit de saptamana
  • Strans jucariile de pe jos de 3-4 ori pe zi - la noi, intre curatenie si haos total e vorba de cateva secunde, cat ii ia Marie sa scoata de prin dulapuri/sa isi imprastie jucariile peste tot. Avem un cos in care ii punem doar cateva jucarii o data si le rotim din cand in cand, insa si acelea, oricat de putine ar fi, creeaza un dezastru cand sunt imprastiate pe jos. Asa ca de cateva ori pe zi le strang, chiar daca stiu ca in nici 10 minute o sa fie iarasi peste tot. Asta ma ajuta mai mult pe mine psihic, plus ca asa pot sa incep sa o invat pe Maria cum se pun jucariile la loc in cos :)
  • Seara strang din camera, in mare, tot ce nu e la locul lui. Dimineata, cand ma trezesc, e mult mai bine si ma apuc cu alt chef de treburi
  • Inainte de a ma culca, trag draperiile de pe geam (avem niste draperii foarte groase, care tin foarte intuneric, prin urmare poti dormi oricat daca sunt trase pe geam). Asa ca seara le dau la o parte, sa ma pot trezi cand se face ziua :P Stiu ca nu e tocmai o chestie care tine de curatenie, dar ajuta foarte mult sa incep ziua bine si daca incep ziua bine, e bine pentru curatenie :)) deci se pune.
In incheiere, va las cu unul din cantecelele preferate ale Mariei, la care ma gandesc de fiecare data cand fac curat :P

Voi ce mai aveti pe lista de baza cand vine vorba de curatenie?

4 comments:

  1. Eu ma mobilizez cand citesc astfel de articole, dar in general respect tot ce ai zis, de fapt ma straduiesc...de ieri mi-am propus sa aplic si ceva din Fly lady, dar trebuie sa mai studiez. Ideea e ca inca lucrez acasa si e mai dificil, dar curand voi lua si eu vacanta...

    ReplyDelete
  2. Mult spor! Sa imi zici cum merge Fly Lady, eu inca nu m-am incumetat :)

    ReplyDelete
  3. Si eu incerc sa respect aceste reguli.Nu intotdeauna reusesc, din pacate :(
    Visez la un aspirator cat mai micut, usor de curatat.

    ReplyDelete
  4. Daaaaa, si eu. Un aspirator de bucatarie :) Mult spor!

    ReplyDelete