07 October 2013

Minienciclopedii Larousse - Bebelusul

Cand am vazut-o la biblioteca Ion Creanga, am sarit in sus de bucurie. Cautam o carte care sa ne ajute sa ii explicam Mariei faptul ca, in curand, va avea un fratior sau o surioara. Minienciclopedia Larousse - Bebelusul a fost prima carte pe care am gasit-o pe tema asta si nici ca am mai avut nevoie de alta.

In carte, Maria l-a vazut pe bebe in burtica de cand era cat o boaba de mazare, apoi cat o nuca, apoi cat o para. A vazut cum bebelusul creste si incepe sa miste, sa auda, sa recunoasca vocile.


A vazut ca, la un moment dat, bebe a crescut foarte mult si s-a intors cu capul in jos (aici de obicei ne opream din citit si Maria incerca sa stea in cap).


Am citit despre pregatirile pentru venirea lui bebe - si am revenit la carte si in momentul in care am inceput si noi pregatirile. Am discutat, impreuna, despre momentul in care mami si tati vor merge la spital sa il scoata pe bebe din burtica de la mami.


Scena nasterii, in sine, e prezentata foarte dragut si firesc.


Apoi, Maria a vazut cum bebe este foarte mic la inceput si nu poate sa faca multe lucruri. Apoi a invatat despre ce mananca bebe, cu ce se joaca, cum evolueaza de la stat in cosulet la alergat in parc :)

Foarte interesanta mi s-a parut si ultima parte: doua pagini intitulate "Bebelusului ii place", respectiv "Bebelusului nu ii place". Una dintre imagini ("Bebelusului nu ii place scutecul murdar") ne-a dat prilej de discutie in momentul in care am inceput sa folosim olita si sa renuntam la scutecul cu pupu.


Pe mine, personal, m-a ajutat teribil o imagine din primele trei luni de sarcina in care mama era obosita si statea in fotoliu, iar fetita venea cu jucariile langa ea. M-am folosit intens de imaginea asta pe perioada sarcinii :))

Cartea are texte destul de scurte si clare, este foarte bine impartita si include cam toate informatiile de care ar putea avea nevoie un copil cu privire la sarcina si primul an de viata al bebelusului. Grafica e foarte simpatica si fireasca. Maria s-a identificat destul de mult cu surioara cea mica (cea mai mica din cei 4 copii ai familiei care asteapta bebelusul) si asta ne-a ajutat mult. Maria a inteles ca, la un moment dat, voi pleca la spital cu tati, sa il aducem pe bebe acasa. Mno, a inteles si ca mami are bebe in burtica, tati are bebe in burtica si Maria are bebe in burtica, dar asta e alta poveste :)

Din cate am inteles de la Irina, volumele din minienciclopedia Larousse au fost la un moment dat la pret (foarte, as zice eu) redus la Carrefour. Noi le-am luat de pe Elefant, le-am prins la un moment dat la ceva promotie.

Voi de ce carti v-ati folosit pentru a le explica celor mici despre bebelusi?

7 comments:

  1. Ce carte frumoasă şi utilă. Bine că s-a renunţat la povestea cu barza care aduce copiii:) Felicitări pentru burtică şi sarcină uşoară!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am crezut mult timp in chestia cu barza pentru ca aveam berze la tara :) Multam mult de urari! Sarcina a trecut de niste timp, deja am botezat-o pe Sofia. Fara sa imi dau seama, am scris un articol care induce in eroare :)

      Delete
  2. Daca vom avea si noi un bebe 2, cu siguranta vom cumpara carticica. E haioasa!
    Iar cand voi mai vedea reduceri interesante prin hipermarketuri. voi scrie pe blog despre ele.
    Atunci cand am prins noi marea reducere, nu se gaseau de cumparat toate titlurile din serie. In afara de Corpul si Noapte buna mai aveau Animalele din savana, cu ilustratii nu prea pe placul meu, si Cavaleri si fortarete, care era frumoasa dar cu utilitate prea indepartata in timp pentru noi.

    Irina

    ReplyDelete
    Replies
    1. nici noua nu ne-a placut cea cu animalele, am rasfoit-o la biblioteca. ne auzim cu reducerile ;)

      Delete
  3. La mine nu e cazul sa-i explic asta (despre fratior/surioara, vreau sa zic) dar Eliza stie deja cum se fac bebelusii (ma rog, mai mult sau mai putin) - i-am aratat albumul meu de gravida, in care am documentat sarcina pe diverse grade de "burtozitate", ecografiile cu ea in burta, poza cu ea la 15 minute dupa nastere si a fost mega-incantata. Despre aparitia unui nou fratior e o carte frumoasa si la editura Cartea Copiilor, eu n-am vazut-o personal dar mamele care au luat-o vorbesc frumos de ea. E asta de aici: http://www.carteacopiilor.ro/catalog/asteptand-un-fratior-sau-o-surioara.html

    ReplyDelete
  4. Ce fain ca te-ai tinut de jurnalul de sarcina! Cred ca a fost mai frumos decat orice carte pt ea :)

    ReplyDelete
  5. super super simpatica! nu o stiam , m-a amuzat teribil! :)

    ReplyDelete